Simit ve ekmek fiyatlarına bakanlık onayı, Covid aşıları araştırılıyor

Abone Ol

Haftanın değerlendirmesinde, TCMB, Piyasa Katılım Anketi'ni yayımladı. Ankete göre, 12 ay sonda dolar 40,53, enflasyon 36,70 olduğu yönünde açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayında Türkiye genelinde konut satışlarının yıllık bazda %17,3 artışla 93 bin 902'ye yükseldiğini duyurdu. Böylece konut satışlarında Temmuz 2023'ten bu yana yıllık bazda en hızlı yükseliş kaydedilmiş oldu. 


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 8 Mart ile sona eren haftada 386 milyon USD azalışla 130,5 milyar USD'ye geriledi. Böylece toplam rezervlerde azalış serisi sekizinci haftasına taşınmış oldu. Aynı haftada net uluslararası rezervler ise 342 milyon USD artışla 20,8 milyar USD'ye yükseldi.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 8 Mart ile sona eren haftada kur korumalı mevduat stokunun 7,4 milyar TL azalışla 2 trilyon 303 milyar TL’ye gerilediğini duyurdu. Söz konusu haftada KKM'nin toplam mevduatlar içindeki payı %15,03'e gerilerken, KKM hariç TL mevduatın payı ise %41,98'e indi. 


 Resmî Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme ile simit fiyatı artık ekmek fiyatı gibi ilgili belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ticaret ve sanayi odası veya ticaret odası ile ilgili odanın temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından belirlenecek. 


Covid aşıları kalp hastalıklarına karşı koruyor


Birleşik Krallık, İspanya ve Estonya'da toplam 20 milyondan fazla kişinin sağlık kayıtları üzerinde yürütülen bir çalışma, Covid aşılarının kalp hastalığına bağlı riskleri önemli ölçüde azalttığını ortaya koydu. Araştırmacılar aşının koruyucu etkisinin bir yıla kadar sürdüğünü bildirildi. 


Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 8 ülkede 99 milyon aşılanmış kişinin sağlık verileri üzerinde yürüttüğü ve geçen ay yayımlanan bir çalışma, aşıların miyokardit (kalp kası iltihabı), perikardit (kalp zarı iltihabı) ve nadir görülen bir otoimmün hastalık olan Guillain-Barre sendromu ile akut dissemine ensefalomiyelit (ADEM) gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini artırdığını ortaya koymuştu.


 Araştırma, aşılanmamış kişilere kıyasla aşılanan kişilerin kalp yetmezliği riskinin %55, damarlarda ve arterlerde kan pıhtılaşması riskininse sırasıyla %78 ve %47 düşük olduğu; enfeksiyondan 3-6 ay sonra aşılanmış kişilerde kalp yetmezliği riskinin aşılanmamış kişilere göre %39, damarlarda ve arterlerde kan pıhtılaşması riskinin de sırasıyla %47 ve %28 azaldığını ortaya koyuyor. Enfeksiyondan 6-12 ay sonra ise aynı komplikasyon risklerinin aşılanmış kişilerde sırasıyla %48, %50 ve %38 daha düşük olduğu kaydediliyor.