Şimdilik stüdyo evler tarih oluyor

Abone Ol

Eylül ayı ile beraber bir çok yeni proje lansmanı yapılırken, ekim ayı itibari ile yeni yasal düzenlemeler hayata geçiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sektörün önde gelenlerinin de görüşlerini alarak hem müteahhitleri hem de alıcılara avantaj sağlayacak yasal değişiklikler yapmıştı. Bunlardan KDV ve tapu harcı indirimi bu ay biterken, yeni tip imar yönetmeliği hayata geçiyor. 

 

Tapu harcı indirimi satışlara yansıdı

Yılın ilk aylarında yürürlüğe giren tapu harcı indirimi yaz dönemi satışlarına yansıdı.TÜİK konut satış istatistiklerine göre Ağustos ayında 120 bin 198 adet konut satıldı. Durgun geçen yaz döneminde rakamların geçen yıla göre artması şaşırtıcı oldu elbette. Çünkü genelde satışların durgun olduğunu biliyoruz etrafımızdan. Ancak devam eden ve bu ay sonu biten tapu harcı indiriminin ciddi etkisi oldu. El değiştirmeler, geçen yıllardan gelen sıfır projelerin bir an önce tapu harcı indiriminden faydalanmak için tapularının verilmesi gibi. Muhtemelen bu ayda konut satış rakamları yüksek çıkacaktır. Tapu harcı indiriminin bu ay son olması nedeniyle satışlarda patlama yaşanabilir.

 

Yeni Tip İmar Yönetmeliği değişiyor

İnşaat sektöründe önemli değişimlerden biri daha Ekim ayında başlıyor. Yeni yasal yönetmelik ile beraber son yıllarda sayısı sürekli artan stüdyo evler yasaklanıyor. Daha çok yatırımcıların ilgi gösterdiği stüdyo evler uygun kira bedelleri ile öğrenci ve bekarlara kiralanıyordu ve daha çok günlük veriliyordu. Önü alınmaz bir şekilde konut projelerinde oldukça fazla yapılan stüdyo evler ( 1+0) artık yapılamayacak. Balkon kültürünü son yıllarda kaybetmiştik şimdi yeni düzenleme ile balkonlar tekrar hayatımıza giriyor. 2 metre genişliğe kadar olan balkonlar emsal dışı sayılacak. İlk defa mescit alanları da konut projelerinde emsal dışı tutuluyor. Önemli bir değişim ise dikey değil yatay bina yapımına adımlar atılacak.

 

Erzurum’dayız

Gelişen Kentler Zirvesi Erzurum’da haftaya başlayacak. GYODER öncülüğünde gerçekleşecek zirvede bu sene Erzurum ele alınacak üzerine konuşulacak. 3-4 Ekim ‘de orda olacağım ve izlenimlerimi haftaya bu köşede sizlerle paylaşacağım. Doğu Anadolu’nun en önemli illerinden biri olan Erzurum zirvesine Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, belediye başkanı Mehmet Sekmen ‘de teşrif edecek.