Sağlık

Sigaranın bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi yıllarca sürebilir!

Yeni bir çalışmaya göre sigara içenlerin sigarayı bırakmasıyla bağışıklık tepkileri bir düzeyde iyileşti ancak yıllar boyunca tamamen iyileşmedi.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Yeni bir araştırma, tütün içmenin vücuda çok zararlı olduğunu, kişinin bağışıklık sistemini değiştirdiğini, sigarayı bıraktıktan yıllar sonra bile kişiyi daha fazla hastalık ve enfeksiyona karşı savunmasız bıraktığını ortaya çıkardı.

Her ne kadar sigara içme oranları 1960'lı yıllardan bu yana düşüş gösterse de, hâlâ önlenebilir ölümlerin önde gelen nedenidir.

Onlarca yıldır sağlık hizmeti sağlayıcıları sigara içenlere bu alışkanlığın akciğer kanseri, kalp krizi veya felç gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini söylüyor ancak bir çalışma sigarayı bırakmak için başka bir neden sunuyor.

Araştırma, sigara içmenin vücudun enfeksiyonla anında ve zamanla mücadele etme yeteneğini nasıl azalttığını ve ayrıca kişiyi romatoid artrit ve lupus gibi iltihaplanmayı içeren kronik hastalıklara yakalanma riskine sokabileceğini gösteriyor.

Paris'teki Pasteur Enstitüsü'nde hesaplamalı biyoloji uzmanı olan çalışmanın ortak yazarı Dr. Violaine Saint-André, "Sigarayı mümkün olan en kısa sürede bırakın. Çalışmamızın özellikle gençlere verdiği temel mesaj, sigaraya hiç başlamamaya yönelik uzun vadeli bağışıklık konusuna ciddi bir ilginin olduğu görünüyor." dedi.

Araştırmacılar, yaşları 20 ile 69 arasında değişen 1000 sağlıklı insandan oluşan bir gruptan alınan kan örneklerini zamanla incelediler. Grup, kadın ve erkekler arasında eşit olarak bölünmüştü.

Araştırmacılar yaş, cinsiyet ve genetiğin yanı sıra yaşam tarzı, sosyoekonomik sorunlar ve beslenme alışkanlıkları da dahil olmak üzere 136 değişkenin bağışıklık tepkisini nasıl etkilediğini görmek istedi. Kan örneklerini E. coli bakterileri ve grip virüsü gibi yaygın mikroplara maruz bıraktılar ve bağışıklık tepkisini ölçtüler.

Sigara içmek, vücut kitle indeksi ve herpes virüsünün neden olduğu gizli enfeksiyon en büyük etkiyi yaratırken, sigara en büyük değişikliği yarattı. Bağışıklık tepkisi üzerinde yaş veya cinsiyet gibi önemli faktörlerle neredeyse aynı etkiye sahipti.

Pasteur Enstitüsü'nde Translasyonel İmmünoloji birimini yöneten çalışmanın ortak yazarı Dr. Darragh Duffy'ye göre, çalışmadaki sigara içenlerin bağışıklık tepkileri bir düzeyde iyileşti, ancak yıllar boyunca tamamen iyileşmedi.

Çalışma aynı zamanda birisi ne kadar çok sigara içerse bağışıklık tepkisinin de o kadar değiştiğini buldu.

Duffy, "Herhangi bir miktarın azaltılması bu etki açısından hala iyi bir şey" dedi.

Çalışmada sigara içmenin bağışıklık sisteminin iki ana koruma biçimi üzerinde uzun vadeli epigenetik etkilere sahip olduğu görüldü: doğuştan gelen tepki ve adaptif tepki. Birisi sigarayı bıraktığında doğuştan gelen tepki üzerindeki etki hızla ortadan kalkar, ancak adaptif tepki üzerindeki etki sigarayı bıraktıktan sonra bile devam eder.

Doğuştan gelen bağışıklık tepkisi derinin, mukozaların, bağışıklık sistemi hücrelerinin ve proteinlerin mikroplarla savaşmasındaki genel yoldur. Hızlı hareket eden bir alet ama kör bir alet. Vücut, doğuştan gelen tepkinin yeterince koruyucu olmadığını belirlediğinde, adaptif bağışıklık sistemi devreye girer. Kandaki ve diğer vücut sıvılarındaki antikorlardan, bir tehdidi "hatırlayabilen" ve tehditleri daha iyi hedefleyebilen B ve T lenfositlerinden oluşur.

Saint-André, "Çalışmamızın en büyük keşfi, sigara içmenin B hücreleri ve düzenleyici T hücreleriyle ve epigenetik değişikliklerle ilişkili adaptif bağışıklık üzerinde kısa vadeli ama aynı zamanda uzun vadeli etkilere sahip olmasıdır" dedi.

Yeni araştırmanın bazı sınırlamaları var. Deney laboratuvardaki kan örnekleri üzerinde yapıldı ancak bağışıklık sistemi gerçek hayatta farklı tepki verebilir. Ancak Duffy, insan mücadelesi çalışmalarının, geniş bir kan örneği koleksiyonuyla gösterilebilenlerle karşılaştırıldığında boyut olarak hala nispeten sınırlı olduğunu söylüyor.

Yeni çalışmada sigaraya karşı bağışıklık tepkisi araştırmasına atıfta bulunulan Roswell Park Kanser Enstitüsü İmmünoloji Bölümü'nde onkoloji profesörü olan Dr. Yasmin Thanavala, çalışmanın, araştırmasında bulduklarının "harika bir doğrulaması" olduğunu söyledi.

Thanavala'nın araştırması farelerin insan kanı yerine sigara içmesine neden oldu. Bu fareler bakteriyel bir enfeksiyonu, maruz kalmayan farelere göre daha az etkili bir şekilde ve daha az güçlü bir bağışıklık tepkisi ile temizlediler. Akciğerlerdeki değişikliklerin azaldığını ancak "asla kaybolmadığını" söyledi.

"Sigara dışında birçok şeyin bağışıklık tepkimizi etkilediğini biliyoruz. Genetik geçmişimiz bağışıklık tepkimizi etkiler. Ayrıca vücut ağırlığımızın ve obezitemizin bağışıklık tepkisini etkilediğine dair kanıtlar artıyor" dedi Thanavala.

Amerikan Tabipler Birliği'nin baş sağlık görevlisi Dr. Albert Rizzo, doktorların sigara içmenin akciğerde iltihaba yol açtığını uzun zamandır bildiklerini ancak bunun bağışıklık sistemindeki tüm sorunları açıklamadığını söyledi.

Bu aynı zamanda, sigarayı bırakmış olan sigara içenlerde bile kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya KOAH gibi rahatsızlıkların neden hala gelişebileceğini de açıklıyor gibi görünüyor.

Yeni araştırmada yer almayan Rizzo, "Bu çalışma bize her zaman ne düşündüğümüzü söylemesi açısından yararlı, ancak şimdi nedenini açıklamaya başlıyor" dedi.