Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Sigaranın pek çok ilim adamı ve âlim tarafından haram olduğu söyleniyor. Şahsen benim de kanaatim bu yöndedir. Din görevliliği sınavlarında sigara kullananlar tercih edilmeyecek.” dedi. Arkasından “Daha sonraki yıllarda sigara kullanan sınava dahi giremeyecek, sigara kullanan tercih edilmeyecek.” diye de ekledi.
Aman Allah’ım!.. Yer yerinden oynadı. Zamanlamanın yanlış olduğunu savunanları mı, nasıl haram dersin diyeni mi, sigara içtiği için tercih edilmeyecek olanları canhıraş bir şekilde savunanları mı ararsınız?
Anlamakta, anlamlandırmakta zorlandım. Diyanet İşleri Başkanımız, “Su içmek haramdır, su içenlerden din görevlisi yapmayacağız, yerlerine şarap içenleri tercih edeceğiz.” demedi. Yanlış anlaşıldı sanırım…
Neyi savunuyorsunuz Allah aşkına? Savunduğunuz merete bir bakın:
*Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre ‘sigara’ dünya çapında bir problem ve tahminî üç yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Yani 1,2 milyar sigara içicisi var ve bunların yarısı sigaraya bağlı oluşan hastalıklardan dolayı hayatını kaybedecek.
* Dünyada her yıl beş milyon kişi aktif olarak sigara içtiği için ve yüz binlerce insan sigara dumanına maruz kaldığı için ölüyor.
* Ülkemizde her yıl 100 bin insanımız, sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor.
* Akciğer kanserine yakalanan her 10 hastadan 8’i sigara tüketiyor.
*İçilen her sigara sizi kansere bir adım daha yaklaştırıyor. Sigara içenlerde akciğerlerin doğal savunma sistemi bozuluyor ve kalp krizi riski de artıyor. Kalp hastalığı ölümlerinin %30’u sigaradan…
* Beyin hücrelerinin ölümüne ve Alzheimer’a sebep oluyor.
*Gözlerde katarakt ya da körlük meydana gelebiliyor, şeker hastalığına sebep oluyor.
*Sigara içen hanımlarda kısırlık, erken menopoz ve rahim kanseri gibi tehlikeler görülüyor.
Tabii bunun yanında sigaraya verilen paranın israf, israfın da haram olduğunu söylemeye gerek var mı?
Ancak yine de bu kadarcık zarar için sigara gibi masum(!) bir içeceğe haram demek kimin haddine? Velev ki Diyanet İşleri Başkanı olsun değil mi?
Sigara içenlere gösterilmesi istenen anlayışı sigara içenler, içmeyenlere göstermiyor. Hep anlayış bekliyorlar ama kendileri anlayış göstermekte aynı inceliği göstermiyor.
Camiye cuma namazına girecek adam, ezan okunurken fosur fosur sigara içiyor, leş gibi ağız kokusuyla camiye giriyor. Aynı safta yan yana durup da “Allah’ım şu farz bitse de şu adamın yanından uzaklaşsam.” diye kaç defa Allah’a yalvardığımı hatırlamıyorum.
Yine adam, toplu taşıma aracına binecek… Araç gelip önünde duruyor, son fırtı çekip dumanını da aracın içine üflüyor.
Kısacası sigara yasağının her türlüsünü destekliyorum. İçme alanları hızla sınırlandırılmalı, içmek zorlaştırılmalı, içilmemesi gereken yerlerde içenler için ceza-i müeyyideler ağırlaştırılmalı… Ancak böyle yeni başlayacakların önüne geçebilir, mevcut içenlerin ise oranını düşürebiliriz. Benim çevremde kapalı mekândaki sigara yasağından sonra sırf bulunduğu ortamın dışına çıkmakta zorlandığı için sigarayı bırakan o kadar çok kişi var ki… Kesinlikle yasağın faydası var.
Burada Erbakan Hocamızı da rahmetle anıyoruz. Toplu taşımalarda sigara ilk yasaklandığında da bu tepkilerin katbekat fazlası verilip aynı yaygara koparılmış, yasa uygulanamaz bulunmuştu. Nasıl uygulanıyor, hem de çatır çatır!..