Çevre

Sıcaklıklarla baş edebilecek mahsuller yetiştirilecek!

Carl R. Woese Genomik Biyoloji Enstitüsü'ndeki bilim insanları, soya fasulyesi, pirinç ve buğday gibi yaygın bitkileri ısı stresinden korumak için nasıl değiştirebileceklerini araştırıyorlar.

Abone Ol

Mücahit Ateş - Muhabir 

Essex Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Amanda Cavanagh, "Küresel nüfusu beslemek için 2050 yılına kadar mahsul üretimini ikiye katlamamız gerekiyor ve bunu başarmak için doğru yolda olmamız gerekiyor, ancak iklim değişikliği işleri daha da karmaşık hale getiriyor" diyor.

Bu çalışma, gıda bitkilerinin güneş enerjisini daha verimli bir şekilde gıdaya dönüştürmeyi amaçlayan uluslararası bir araştırma projesi olan Artan Fotosentetik Verimliliği Gerçekleştirme (RIPE) projesinin bir parçasıdır.

Çalışmanın ortak yazarı ve RIPE araştırmacısı Paul South, "Fotorespirasyona yönelik birçok alternatif metabolik yol tasarladık ve bunları sahada test ettik. Bu alternatifler, üretkenlik artışlarını gösterdi ve bu da Amanda'nın, mühendislik tesislerimizin oldukça aşırı sıcaklık stresine dayanabileceğini göstererek projeyi önemli ölçüde ileri taşımasına olanak tanıdı" diyor.

"Iklim değişiklikleri ve sıcaklık stresi, küresel gıda tedarikimiz üzerindeki baskıyı artırıyor ve çiftçilerin güvenli ve verimli hasatlar elde etmeleri için sentetik biyoloji gibi mühendislik yaklaşımlarını içeren mevcut her araca ihtiyaçları var."

Uzmanlar, daha etkili fotosentez sağlayacak şekilde değiştirilmiş bitkileri test etmek için daha yüksek sıcaklıklara nasıl uyum sağladıklarını görmek için çalıştılar.

Ekip, tasarlanmış bitkilerin, aynı sıcaklıklara maruz kalan doğal tip bitkilere göre %26 daha fazla biyokütle ürettiğini ve daha yüksek sıcaklıklarda %15 daha az verim kaybına uğradığını buldu.