Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencisi Abdul Aziz Khouman’ın, 2015 yılı Mart ayında OMÜ Tıp Fakültesi’nde ölümünün üzerindeki sır perdesi hâlâ aralanamadı.
Abdul Aziz Khouman, FETÖ tarafından Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde öğrenim görmesi için Samsun’a getirilen Senegalli bir Müslümandı. Samsun’a din eğitimi almak için gelmişti; ilahiyat fakültesi 2’nci sınıf öğrencisiydi.
2 yıl önce geldiği Samsun’dan, maddi imkânsızlıktan dolayı memleketi Senegal’e hiç gidemedi.
FETÖ, en aktif ve en şatafatlı zamanlarında bile yurt dışından Türkiye’ye tahsil için getirdiği öğrencilere ve ailelerine Türkiye’de her türlü ihtiyaçlarının karşılanacağı sözünü vermesine rağmen, devletin yabancı uyruklu öğrencilerden aldığı aylık 35 TL SGK katkı payını dahi yatırmadı.
FETÖ’nün öğrenci dernekleri ve çeşitli STK’lar vasıtasıyla Türkiye’ye getirdiği öğrencilerden, bursların geç ödendiği, evlerde sık sık aç kaldıkları, üstelik bir başka cemaatten ya da STK’dan yardım veya burs istediklerinde itaatsizlikle suçlandıkları yönünde çok sık şikâyetler geliyordu.
Hatta FETÖ, Türkiye’ye öğrenim için getirdiği öğrencilerin ailelerini arayarak çocuklarının itaatsiz, kötü alışkanlıklarının olduğu, yaramazlık yaptığı, alkol ve sigara içtiği veya ders çalışmadığı gibi sebeplerle şikâyet ediyordu.
Böylece öğrencinin başına gelecek herhangi bir menfi durumda sorumluluktan kurtulmuş oluyordu.
Yine öyle oldu.
Abdul Aziz Khouman’ın, hastalığı fark edilir hale gelince önce Samsun Mehmet Aydın Devlet Hastanesi’ne götürüldü.
Burada kendisine kanser teşhisi konuldu.
Rahatsızlığı devam ederken iki kez de özel bir hastaneye götürüldü.
İkinci seferde doktor kan değerlerinin düşük olması sebebiyle Ondokuz Mayıs Tıp Fakültesi’ne sevk etti.
Fakat geç kalındı. Düzenli bir şekilde tedavisi yapılamayan Khouman Cumartesi günü geldiği hastanede Pazar sabahı vefat etti.
Hastalığını fark ettiğinde arkadaşlarına, “Abi bize burada bakmıyorlar, ilgilenmiyorlar, bize her türlü imkânı tanıdıklarını söylediler fakat buraya geldiğimiz zaman bütün bunlar gerçek olmadığını fark ettik. Hastayım kimse ilgilenmiyor. Biz burada öleceğiz” şeklinde dert yandı fakat onun bu feryadını kimse ciddiye almadı.
Bir arkadaşından, “Ben çok hastayım. Benle kimse ilgilenmiyor. Sağlık güvencem de yok. Hastaneye gidemiyorum sizin yapabileceğiniz bir şey yok mu?” diye çare ummuştu.
Abdul Aziz Khouman son olarak ailesini de aramış ve ülkesi Senegal’e dönmek istediğini söylemişti. Israrı karşısında ailesi Khouman’a 11 Eylül tarihine uçak bileti almıştı.
Khouman’ın memleketine dönmek üzere 11 Eylül’e aldığı uçak bileti öne alındı ve uçak 9 Eylül 2015 sabahı cenazesiyle birlikte havalandı.
Tıpkı hastalandığında kimsenin görmediği ve ilgilenmediği gibi Khouman, sessiz sedasız memleketinde toprağa verildi.
Devlet, ihmal kurbanı olan Abdul Aziz Khouman’ın ailesinden, din eğitimi için Türkiye gelen çocuklarına sahip çıkamadığı, FETÖ’ye teslim ettiği ve koruyamadığı için özür dileyecek mi?