15 Temmuz 2016’daki işgal girişiminde okunan ve halkı işgale karşı Milli direnişle örgütleyen ‘sela ne zaman okunur?’ sorusu internette en çok arananlar arasına girdi.
Bilindiği gibi sela cuma namazı öncesinde ya da cenaze namazı öncesinde okunur. Fakat tam 3 yıl önce 15 Temmuz 2016’da yaşanan hain kalkışmaya karşı direniş çağrısı olarak okunan selalar bugün demokrasi şehitlerini anarken 90 bin camiden yeniden yükseldi.
Peki internette aranan sela nedir? Selanın okunuşu ve anlamı nedir? İşte tüm detaylar…
Sela nedir? Sela ne zaman okunur
Bazı özel günlerde ezandan önce veya kılınacak cenaze namazını haber vermek amacıyla camilerde; “es-salatu ve’s-selamu aleyke ya resulallah, es-salatu ve’s-selamu aleyke ya habiballah, es-salatu vesselamu aleyke ya seyyide’l-evveline ve’l-ahirin, ve selamun ale’l-murselin, ve’l-hamdulillahi Rabb’il-alemin” şeklinde okunan sala (salavat) şu anlama gelir:
“Salat ve selam (Allah’ın rahmet ve esenliği) sana olsun ey Allah’ın elçisi, sevgli kulu, geçmiş gelecek bütün insanların hayırlısı! Salat ve selam bütün peygamberlere olsun. Hamd (övgü ve şükür) de alemlerin Rabbi Allah’adır.”
Gökkubbe sala sesleriyle yankılandı
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminde birlik ve beraberliğin sembolü salalar, bu gece Türkiye genelinde 90 bin camide tekrar okundu.
Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen programlar çerçevesinde, 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında millete ihanete karşı birlik ruhu aşılayan ve manevi bir güç sağlayan sala sesi, saat 00.13 itibarıyla Türkiye genelindeki 90 bin camide aynı anda yeniden yükseldi.
Kocatepe Camisi’nden okunan sala, merkezi sistemle başkentteki tüm camilere ulaştırıldı.
Öte yandan bu gece cami ve minarelerin ışıkları sabah namazına kadar açık tutulacak.
Sala, Hz. Peygambere (s.a.s.) selam ve övgüdür. Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde Hz. Peygambere (s.a.s.) çeşitli durumlarda salat-ü selam getirilmesi tavsiye edilmiş (Ahzab, 33/56; Trmz, Deavat, 66; Ebu Davud, Vtr, 23) se de ne asr-ı saadette ne de ilk dönemlerde camilerde sala okunmuştur. Bununla birlikte Kur’an-ı Kerim ve Sünnet’te Hz. Peygamber ve diğer peygamberlere salat getirilmesi örneklerine binaen örfümüzde değişik kalıplarda pek çok sala metin var olagelmiştir.
Sonuç itibariyle din açısından özel önem olan gün ve geceler hatırlatmak, meydana gelen bir vefatı ve kılınacak cenaze namazını haber vermek amacıyla sala okunması, kültürel bir değer olarak kabul edilebilir ve bu yönüyle de din açısından herhangi bir sakınca taşımadığı söylenebilir.