Şehit mebus Ali Şükrü Bey

Abone Ol

Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde doğan Ali Şükrü Bey Osmanlı Donanmasında Deniz Kurmay Binbaşıyken istifa edip son Osmanlı Meclisine mebus olarak katılmış. Gevrek gevrek gülerek İngiliz generallerle konsoloslarla fotoğraf çektiren hainlerle birlikte Osmanlı’yı işgal eden düşman kuvvetlerinin meclisi kapatmasının ardından Büyük Millet Meclisinde Trabzon Milletvekili olur.

Ali Şükrü Bey milletvekili olur olmaz halkın milli mücadeleye katılması ve düşman propagandalarının etkisiz hale getirilmesi amacıyla İrşad Encümeni’ne katıldı ve Anadolu’yu gezerek milleti mücadeleye ikna etti. Milli mücadele esasları, milletin iradesi, Osmanlı’nın devlet mirası ve Halifelik konularında Mustafa Kemal’le taban tabana zıt görüşleri olan Ali Şükrü Bey, kendi gibi düşünen milletvekillerini bir araya getirerek Mutafa Kemal’e muhalif olan 2. Grubu kurdu. 28 Nisan 1920’de içki yasağı konusunda meclise yasa teklifi verdi ve yasalaşması için büyük çaba sarf etti.

Şehit Ali Şükrü Bey başta Mustafa Kemal’in bir diktatörlük kurmaya çalıştığını iddia ederek itiraz eden İslami kimliği ile tanınan bir milletvekiliydi. Bir kesim tarihçiye göre Ali Şükrü Bey’in şehit edilmesi Türkiye’nin ilk siyasi suikastıdır.

Mecliste ve Anadolu’yu dolaşarak düzenlendiği toplantılarda yaptığı konuşmalarda insanları etkileyen bir hitabet gücü vardı. Osmanlıyı işgal eden düşmanları yaptığı propagandalara karşı mücadele etmek için gazetelere makaleler yazıyor, Anadolu’yu dolaşarak konuşmalar düzenliyordu. Konuşmalarından ve yazılarından halkın etkilenmesi İşgal Kuvvetlerini ve Mustafa Kemal’i rahatsız ediyordu. Ali Şükrü Bey tarihi bağlardan, Osmanlı Medeniyetinden ve Halifelikten söz ediyordu. Türkiye’nin bölgesinde lider olmasını ve çizilen sınırların kabul edilmemesi gerektiğini anlatıyordu.

O dönemde Mustafa Kemal’in Hakimiyet-i Milliye gazetesinde batı propagandaları yapılıyor, İslam ve Müslümanlar aşağılanıyordu. Ali Şükrü Bey Mustafa Kemal’in gazetesine karşı TAN gazetesini çıkardı ve İslam Medeniyeti ve Büyük Türkiye konulu siyasi yazılar yayınladı. O dönem de başlayan Lozan Görüşmelerine ve heyete başkanlık eden İsmet İnönü’ye muhalefet etti ve yapılan hataları halka duyurmak için yazılar yazdı.

Mustafa Kemal birinci Meclisi feshedip yeni bir meclis kurmak ve muhalif vekillerin hepsini dışarıda bırakmak istemektedir. Ali Şükrü Bey, Halifelik, Lozan, İngilizlerle anlaşma, Misak-ı Milli sınırları denilen emperyalizmin bölme planı ve daha birçok konuda Mustafa Kemale karşı muhalefet etmektedir. 6 Mart 1923 tarihinde Şehit Ali Şükrü Bey ile Mustafa Kemal arasında şiddetli bir tartışma yaşanır. Görgü tanıklarının ifadesine göre birbirlerinin üzerine yürüyüp bağırarak kavga ederler.

Ali Şükrü Bey, 27 Mart’ta ortadan kayboldu. Kardeşi 3 gün sonra aranması için Bakanlar Kurulu’na başvurdu. Ankara’nın Mühye Köyü civarında bulunan Ali Şükrü Bey’in boğularak öldürüldüğü anlaşıldı. Cinayeti araştırmak üzere kurulan komisyon, Ali Şükrü Bey’i Topal Osman’ın Ankara’da, Papazın bağı’ndaki evinde öldürdüğünü tespit etti.

Ali Şükrü Bey’in ölümünden sonra birinci meclis oldubittiye getirilerek kapandı ve Mustafa Kemal’e muhalif olan bütün milletvekilleri dışarıda kaldı. İçki masalarında, kapı önlerinde İngiliz konsoloslarla, generallerle fotoğraf çektirenlerin hâkimiyetine geçen Meclis bugünkü Türkiye’yi kurdu.