AK Parti’nin açıkladığı 2023 seçim beyannamesinde “Kültür ve Sanat” konusuna 12 sayfalık yer ayrılmış. Son 20 yılda yapılanların anlatıldığı ilk bölümde devrim niteliğindeki bazı adımlara vurgu yapılmış.
Ayasofya Müzesinin tekrar camii olarak açılması hiç şüphesiz bu alandaki en önemli gelişmedir. Milyonlarca insanın yaklaşık bir asırdır özlemle beklediği bu adım Cumhurbaşkanımızın kararıyla 2020 yılında atıldı. Ayasofya’nın aslına dönmesiyle milyonlarca vatandaşımız akın akın ecdat yadigârı mabedi ziyaret ederek şükür secdesine kapandı.
Son yirmi yılın siyasi iradesi, tarihi ve kültürel varlıklarımızın yeniden ayağa kaldırılmasında büyük rol oynadı. Binlerce cami, han, hamam, çarşı, imaret, köprü, medrese, şifahane ve tekke aslına uygun şekilde restore edilerek milletimizin hizmetine sunuldu. Bu alandaki çalışmalar Cumhuriyet tarihindeki en büyük ihya çalışması olarak döneme mührünü vurdu. Ayasofya Camii, Süleymaniye Camii, Selimiye Camii, Eminönü Yeni Camii, Fatih Camii ve külliyesi, Bursa Ulu Camii gibi yüzlerce büyük cami bu dönemde restorasyondan geçirildi.
Bu dönemdeki bir diğer devrim de kütüphanecilik alanındaki dönüşüm ve atılan yeni adımlardır. AK Parti iktidarında “Uyumayan Kütüphane” anlayışına geçilerek bunun en güzel örnekleri inşa edildi. İlk kez İstanbul’da ve Ankara’da açılan bu kütüphanelerin sayısı hızla artarak diğer illerimize de yayıldı. İçinde milyonlarca kitap ve yüzlerce sosyal donatının yer aldığı Millet Kütüphanesi ile İstanbul’da açılan Rami Kütüphanesi bunun güzide örneklerindendir.
Vatandaşlarımızın kütüphanelerden daha fazla yararlanmalarını sağlamak amacıyla il halk kütüphanelerinin çalışma saatleri 22.00’ye kadar uzatıldı. İlave olarak yurt genelinde 91 halk kütüphanesi millet kıraathanesi formatına dönüştürülerek kullanıcılara 24 saat esaslı hizmet vermeye başladı. Turizm gelirlerinde Cumhuriyet tarihinin rekoru yine bu döneme aittir. Yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerimizin ülkeye geri getirilmesi çabaları da bu dönemin öne çıkan özelliklerindendir.
Seçim beyannamesinde yer alan kadim şehirlerimizin tarihi meydanlarının yeniden ortaya çıkarılmasına dair çalışmalar övgüyle karşılanıyor. Bu proje, kadim medeniyetimizin en güzel mirası olan, şehirlerin adeta hafızası sayılan kent meydanlarımızı “Tarihe Vefa, Geçmişe Saygı” anlayışıyla gün yüzüne çıkarmayı, geleceğe taşımayı amaçlıyor. Bu kapsamda şu anda 45 ilimizde 80 tarihi kent meydanının ihya çalışmaları devam ediyor. Konya’da Mevlâna Meydanı, Edirne’de Selimiye Camii ve çevresi, Bursa’da Ulu Cami, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesini, Bitlis’te tarihi köprü, han, medreseler, Balıkesir’de Zağnos Paşa camii çevresi aslına uygun şekilde yenileniyor.
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (2,6 Milyar TL), Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu (1,9 Milyar TL) bu dönemde yapılan devasa kültür merkezlerinden sadece ikisidir. Müze olarak inşa edilen, ülkemizin ilk müzesi olma özelliği taşıyan ve dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Klasik Binasının güçlendirme, restorasyon ve teşhir-tanzim çalışmaları tamamlanarak 2022 yılı temmuz ayında ziyarete açıldı. Yurt dışında Türk dilinin öğretimini etkinleştirmek için 62 ülkede 83 Yunus Emre Kültür Merkezi kuruldu. Küresel ölçekte kültür merkezleri ağı oluşturarak, Türkiye’nin kültürel sahadaki etkinliğinin artırılması sağlandı.
Sinema sektörüne sağlanan destek ile 2002 yılında 2 milyon olan yerli film seyirci sayısı 16 kat artarak 33,5 milyona; toplam seyirci sayısı ise 23,5 milyondan yaklaşık 60 milyona ulaştı. 2002’de yüzde 8 olan yerli film izlenme oranı yüzde 56’ya ulaştı ve Türkiye bu oran ile Avrupa’da birinci sırada yer aldı. Dünya Kültür Mirası Listesinde 2002 yılında dokuz olan kültürel varlık sayımız 19’a çıktı. Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde ise 18 olan kültürel varlık sayımız 83’e yükseldi.
Seçim beyannamesinde yeni dönemde bu hizmetlerin devam edeceği buna ek olarak milli kültürün yeni nesillere aktarımına yoğunlaşılacağı sözü veriliyor. Bu anlamda animasyon yapımlar ile tarihi filmlere desteklerin artacağı belirtiliyor. Her ilçeye modern bir kütüphanenin kazandırılması ile yurt dışındaki tarihi mirasımızın korunması çalışmalarının artacağı, deprem bölgesinde yıkılan tarihi yapıların kısa zamanda ayağa kaldırılacağı vurgusu yer alıyor. Yazımızı seçim beyannamesinden bir alıntı ile sonlandıralım: “Kültürü, bir toplumun temel değerlerinin zaman ve mekân boyutunda tezahür etmiş en önemli kimlik unsuru olarak görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti; Osmanlı, Selçuklu ve daha öncesine giden kadim bir medeniyetin son halkasıdır. Bu bağlamda, kültür ve sanat birikimimizi canlı kılmayı, söylem ve uygulamalarımızı güncelleyerek gelecek nesillere taşımayı teminen milletimizin değerlerini, hayal ve tasavvurlarını günümüz dünyasında anlamlandırarak, geçmiş ve sahip olduklarımızla bağını koparmadan çağımıza aktarmayı amaçlıyoruz.”