Dünya

Scholz eyaletinde Alman aşırı sağcılar zafere odaklandı!

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un memleketi Brandenburg'da, aşırı sağcı AfD partisi, pazar günü yapılacak eyalet seçimlerinde ilk büyük zaferini kazanabilir.

Abone Ol

Brandenburg, Almanya’nın merkez sol Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) kalesi olarak biliniyor ve yeniden birleşmeden bu yana hep SPD tarafından yönetildi. Ancak bu pazar yapılacak bölgesel seçimde, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi zafere çok yakın. İki milyon seçmen sandık başına gidecek ve sonuçlar, Başbakan Olaf Scholz için büyük bir utanç kaynağı olabilir.

AfD, 1 Eylül'de Thüringen eyaletinde savaş sonrası Almanya'da ilk kez bir eyalet seçimlerini kazanan aşırı sağ parti olmuştu ve aynı gün Saksonya'da ikinci sırayı elde etti. Brandenburg'daki olası bir zafer, Scholz'un liderliğine ve partisine büyük bir darbe olabilir. 2024'teki federal seçimler öncesinde Scholz’un zayıf onay oranları dikkate alındığında, bu sonuç büyük bir sembolik öneme sahip olacak.

Ekonomik Endişeler ve Göç Politikaları AfD'yi Güçlendiriyor

AfD'nin başarıları, özellikle Doğu Almanya'daki ekonomik yavaşlama, göçmen politikaları ve Ukrayna savaşı gibi endişelerden besleniyor. SPD'nin kalesi olarak bilinen Brandenburg'da bu konular, AfD’nin oylarını artırmasına olanak sağladı. Eyaletin popüler SPD başkanı Dietmar Woidke, Scholz'la seçim kampanyasına katılmaktan kaçındı ve hükümetin politikalarını eleştirdi.

AfD’nin adayı Hans-Christoph Berndt, pazar günü oyunu kullandı ve 2019'daki seçimlerden bu yana partisine olan desteğin hızla arttığını belirtti. Anketler, AfD’nin SPD’nin önünde olduğunu gösterse de kararsız seçmenlerin oranı hala yüksek.