Dünya

Savunma harcamaları artıyor, Avrupa Birliği stratejik kapasiteyi artırmaya odaklanıyor

2024 yılında Avrupa Birliği'nin (AB) savunma harcamaları 326 milyar euroya (AB GSYH'sinin %1,9'u) ulaşacak olsa da, ulusal çabalar tek başına yüksek yoğunluklu savaş senaryoları için yeterli değil.

Abone Ol

Bu eksikliyi gidermek için, ülkeler ortak savunma projelerine yönelik adımlar atıyor.

AB ülkeleri, entegre hava ve füzeden savunma, elektronik harp, dolanan mühimmat ve yeni nesil muharebe gemisi geliştirme projelerinde ortak çalışma yapmayı taahhüt ediyor. Bu kapsamda, 17 kadar ülkenin savunma bakanlarının, her proje için birer niyet mektubu imzalaması bekleniyor.

Avrupa Savunma Ajansı (İngilizce: EDA) Başkanı Jiří Šedivý, “AB’nin yüksek yoğunluklu savaş senaryolarına hazır hale gelmesi için stratejik kapasite geliştirmesi şart” dedi.

Finansal Sorular ve Uzun Vadeli Hedefler

Niyet mektupları henüz mali yükümlülük içermiyor. Ancak bu, ülkelerin gelecekte ortak savunma projeleri yürütme konusundaki kararlılığını gösteren önemli bir siyasi sinyal olarak değerlendiriliyor.

Geçtiğimiz hafta Avrupa Komisyonu, EDIRPA aracılığıyla beş ortak savunma projesine 300 milyon euro finansman sağladı ve Avrupa Savunma Sanayi Programı (EDIP) için 1,5 milyar euro ayrılmasını teklif etti. Ancak bu rakamlar, Avrupa savunma sektörünün karşı karşıya olduğu zorlukları aşmak için yeterli değil.

Yeni AB Savunma Komiseri Andrius Kubilius, Avrupa'daki askeri altyapının modernizasyonu için önümüzdeki on yılda 200 milyar euro, bir AB hava savunma kalkanı inşa etmek için ise 500 milyar euro gerekeceğini belirtti.

Projelerin Detayları

EDA, toplam 18 potansiyel iş birliği fırsatı belirledi. Ancak şu an için sadece dört proje ülkelerin daha derin iş birliği yapma taahhüdü aldı.

Belçika ve Hollanda dahil en az yedi ülke, sularını korumak ve yurtdışındaki çatışmalara yanıt vermek için Avrupa Muharebe Gemisi projesine ilgi gösteriyor. Proje kapsamında gereksinimlerin uyumlu hale getirilmesi, iş planının geliştirilmesi ve 2040 yılına kadar ortak tedarik planlanıyor.

Karşı insansız hava sistemleri (C-UAS), yer bazlı hava savunma sistemleri (GBAD) ve mühimmat temini üzerinde çalışan projeler, ülkeler arasında en fazla ilgi görenler arasında yer alıyor.

13 ülke, düşman iletişim ve sensörlerini bozarken dost kuvvetleri koruma yetenekleri geliştirilmesi için ortak çalışma yürütmeyi hedefliyor.

Bu projeler, NATO'nun öncelikleriyle uyumlu olarak ulusal politika yapıcıları, planlamacılar ve silah uzmanlarını bir araya getirecek. Šedivý, “Bu iş birliği fırsatları, AB’yi güvenlik sağlama konusunda daha inandırıcı bir aktör yapacak” dedi.