Samsun’dan haber var

Abone Ol

“Duyarlılığı olan, oturmuş bir tiyatro, tragedyadan vodvile değin her dalıyla bir halkın duyarlılığını birkaç yıl içinde değiştirebilir.” der İspanyol yazar Federico Garcia Lorca ve ekler: “Tiyatro bir ülkenin eğitimi için en yararlı ve en etkin araçlardan biridir”. Bu etkin aracı kendi lehimize yıllar içerisinde kullanamadığımız üzerine uzun uzun dertleniyoruz. Lakin yazımıza mevzu olan dert değil ümitli bir haber!

Yerli olanı kıymetli kılmanın önemini ve Geleneksel Türk Tiyatrosu’na iade-i itibar yapmamız gerektiğini anladığımız günlerdeyiz. Kentsoylu aydınların “anlaşılmaz”lığı sanat kıldığı, buram buram Batı kokan tiyatro anlayışının yerini bu toprakların bağrını, özünü iyi kavramaya çalışan çabaya bırakıyor olması geleceğimize dair önemli bir gelişme. “Hani nerede yerli eserler?” sorusuna şimdilik cılız seslerle cevaplar geliyor. Değişim olması gerektiği gibi nitelikli sağlanırsa bu seslerin kuvvetleneceği muhakkak. Elbette süreç uzun sürebilir, acele değil kalıcı sanat anlayışlarına, kültür hareketlerine ihtiyacımız var. Ne diyor Hz. Mevlana: “Sabır erenler”… Ve tabi beklerken “yerli”liği dert edinen kaliteli çalışmalara maddi manevi desteklerin artmasını umuyoruz.

Havaların iyice kendini bahara bıraktığı şu vakitlerde, Anadolu’dan güzel sesler geliyor tiyatro adına ve ümitleniyoruz. Türkiye’nin en kalabalık illerinden biri olan Samsun’da Canik belediyesi yıllardır tiyatro alanında eğitimler veriyor, oyunlar çıkartıyor ve bölgesinde aktif olarak çalışmalar yapıyordu. Cihat Faruk Sevindik kardeşimizin genel sanat yönetmenliği yaptığı Canik Belediye Tiyatrosu ilkini gerçekleştirecekleri bir festival düzenliyor. 24 Mart Cuma günü başlayan festival, 28 Mart’ta son bulacak. Ordu’dan gelen Oksijen Kültür Sanat Atölyesi grubunun sahneye koyduğu “Ve kadınlar, Bizim Kadınlarımız” oyunuyla başlayan festival süresince çevre illerden ayrıca İstanbul ve Giresun’dan da gruplar gelip Samsun halkıyla bulaşacak. Kapanışta ise yeni kuşağın Çocuklar Duymasın dizisindeki “Müsteşar Kemal” rolüyle tanıdığı değerli sanatçı Ferdi Akarnur’a 50. sanat yılı adına özel bir ödül verilecek.

Akarnur, Samsun doğumlu bir sanatçı. Tiyatroya çocukluk yıllarında merak salıyor. 1966’da kurulan Samsun Oda Tiyatrosu’nun da kuruluşunda yer aldıktan sonra memleketinden ayrılıp İstanbul’a geliyor. Orhan Erçin ve Avni Dilligil tiyatroları ise profesyonel olarak oyunculuğa devam ettiği gruplar oluyor. 77’den sonra sinema filmlerinde rol almaya başlıyor. Kemal Sunal, Yasemin Yalçın gibi önemli isimlerle de film ve dizilerde oynuyor. Bu vesile ile Ferdi Akarnur’un biz de dolu dolu geçen 50 yıllık sanat yaşantısını tebrik ediyor, nice yıllar diliyoruz.

Anadolu’daki tiyatro festivallerinin devamlılığını önemli buluyorum. Hem halkın ilgisini çekecek sanatçıları ve oyunları görme imkânı sağlıyor hem de tiyatro alanında yetenekli gençler için iletişim kanalları açmış oluyor. İstanbul, İzmir ve Ankara’da yer alan bir ekibin ülke gelenine turne yapması da mühim mesele… Lakin illerin bünyesinde tiyatro faaliyetleri aktif olarak yapılmıyorsa, turneyle gelen oyunların etkisi geçici oluyor. Karadeniz bölgesinde daha önce Ordu Belediyesi’nin Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali düzenleniyordu, maalesef artık devam etmiyor. 16-25 Mayıs 2000 tarihinde ilki gerçekleştirilen Devlet Tiyatroları Trabzon Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali ise her yıl yerli ve yabancı tiyatro gruplarını ağırlamaya, atölyeler ve söyleşi gibi etkinliklerle bölgede etkin olmaya devam ediyor. Canik Belediyesi Tiyatro Festivali’nin uzun yıllar devam etmesini, sadece Samsun değil ülke genelinde hatta dünya çapında bir festival olarak adını duyuracak çalışmalara imza atmasını diliyoruz. Anadolu’nun zengin kültürüne sahip çıkan, yerli olanı kalite ile buluşturmak için uğraşan tüm tiyatro sanatçılarına selam olsun…