İslami Cihad Hareketi, Cuma günü Gazze’de düzenlediği törenle kuruluşunun 29’uncu yıl dönümünü kutladı.
Törene telefonla katılarak meydandaki kalabalığa hitap eden İslami Cihad Genel Sekreteri Ramazan Şallah, Filistin’deki mevcut krizden ve bölünmüşlük halinden kurtulmak için on maddelik bir çözüm önerisi açıkladı.
O on maddeyi şu şekilde özetleyebiliriz:
1 – Mahmut Abbas, Oslo Anlaşması’nın feshedildiğini ve artık geçerli olmadığını ilan etsin.
2- Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İsrail’i tanıma kararını geri çeksin.
3- FKÖ, tüm grupları kapsayacak şekilde yeniden yapılandırılsın.
4- Mevcut aşamanın milli kurtuluş savaşı aşaması olduğu ilan edilsin ve öncelik işgale karşı mücadeleye verilerek direnişe ve devrime yeniden itibar kazandırılsın.
5- Bölünmüşlüğe son verilerek Filistin’de birlik ve bütünlük sağlansın.
6- Filistin halkının direnişini ve topraklarındaki varlığını güçlendirecek milli bir program benimsensin.
7- Filistin’i sadece Batı Yaka ve Gazze Şeridi’nden ibaret gören anlayış terkedilerek, Filistin’in bir bütün olduğu, 1948’de işgal edilen topraklarda ve Filistin dışında yaşayanlarla birlikte Filistinlilerin tek bir halk olduğu vurgulansın.
8- Arap ve İslam ülkeleriyle bu yönde atılacak adımlar için iletişim kurulsun. Düşmanın peşinde koşmaktan vazgeçilsin. Arap Barış Girişimi geri çekilsin. Gazze ablukasının kaldırılması için Mısır’la görüşülsün.
9- FKÖ yönetimi, işgal rejimi liderlerinin uluslararası mahkemelerde savaş suçlusu olarak yargılanmaları için davalar açsın.
10- Kapsamlı bir milli diyalog başlatılsın.
İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri’nin dile getirdiği ve Fetih dışında diğer gruplar tarafından da olumlu bulunan öneri teoride gayet güzel.
Fakat şu an için pratikte karşılığı yok.
Mevcut Filistin Yönetimi ve bu yönetim altında faaliyet gösteren kurumlar Oslo Anlaşması’nın ürünü. Anlaşmanın ilk maddesinin hayata geçirilmesi, Filistin Yönetimi’nin askeri ve sivil birimleriyle ortadan kalkması demek.
Yüzlerce insanın makamından ve bugünkü ayrıcalıklarından olması demek. Abbas’tan Oslo Anlaşması’nın feshedildiğini ilan etmesini beklemek balığın kavağa çıkmasını beklemek gibi birşey. Arap Barış Girişimi ise bölgede yaşanan çalkantıdan kurtuluşun yolunu İsrail’e yakınlaşmada gören zihniyetin ürünü.
Bu zihniyet değişmeden Arap ülkelerinin söz konusu girişimi geri çekmeleri ve direnişe destek vermeleri imkansız.
Ayrıca “Arap Barış Girişimi’nin geri çekilmesi” ve “düşmanın peşinde koşmaktan vazgeçilmesi” gibi teklifler Filistin sınırlarını aşıyor, Şallah’ın önerisini sadece Filistinlilere yönelik olmaktan çıkarıyor.
Kapsam genişledikçe de öneri pratikte hayata geçirilebilir olmaktan uzaklaşıyor. Ablukanın kaldırılması için Mısır’la görüşme maddesine gelince…
Önemli olan Kahire’nin buna ne diyeceği.
Filistin tarafı ablukanın en azından hafifletilmesi için bugüne kadar Mısır’a adeta yalvarmaktan hiç vazgeçmedi ki. Yani öneri bu konuda yeni birşey getirmiyor.
Şallah’ın on maddelik çözüm önerisine – beklendiği gibi – Fetih karşı çıkarken Hamas destek verdi.
Öneriye sürpriz destek ise Fetih’ten kovulan ve Abbas’ın koltuğunda gözü olan Muhammed Dahlan’dan geldi.
Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, “Doktor’un (Şallah’ın) konuşmasında dile getirdiği aklın ve basiretin sesine ben de katılıyorum. Halkımızın tüm güçleri ve kesimleri arasında iletişimin yoğunlaştırılması çağrısında bulunuyorum” diyen Dahlan’ın bu tavrı Abbas’a karşı siyasi bir manevradan başka birşey değil.