‘Kültürel iktidar’ın ne olup olmadığı tartışması malum. Son 5 yılın değişmez gündemi ve daha çok su götürecektir. Genellikle İstanbul ve Ankara merkezli yürüyen bu tartışmanın gündemden düşmemesi de gerekir. İktidar olmak değil mesele, ne olup olmadığını anlamak. Bu noktada tartışmanın Anadolu’ya yayıldığını da gözlemliyoruz.
Geçtiğimiz günlerde “Sahne dar, kimde kültürel iktidar” başlığıyla Giresun’da bir panel ile konu masaya yatırıldı. İbn Haldun Üniversitesi’nin Açık Medeniyet Gazetesi’nce düzenlenen etkinlikte yer alıp görüşlerimizi ifade ettik.
Panelde kimler yoktu ki…
Bab-ı Âli’nin tecrübeli ismi Hakkı Öcal, Açık Medeniyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Muhammed Akaydın, Star Gazetesi’nden Bedir Acar ve Gülcan Tezcan, karikatürist Ahmet Altay, tiyatro sanatçısı Birol Cürgül, Yeni Şafak Gazetesi’nden Ayşe Olgun, Anadolu Ajansı’ndan Bünyamin Yılmaz, TRT World’den Samed Karagöz, TRT 2’den Mustafa Taşçı ile birlikte her açıdan mevzuu irdeledik. Aykut Kuşkaya da güzel besteleri ve sesiyle etkinliğe renk kattı.
Anadolu’nun bir köşesinde böyle bir konuyu ele almanın ve İstanbul’dan onca ismin şehre gitmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Zira diğer birçok alanda olduğu gibi kültür-sanat meselelerinde de İstanbul merkezli bakış açısı söz konusu. Bunun kırılması gerekiyor. Memleketin her köşesinde/n görüşler dile gelmeli, zenginliğimizin göstergesi olarak konuya dair perspektifler çoğaltılmalı.
Sadece bu konuda değil elbette. İnsanımızı ilgilendiren her hususta Anadolu insanının yuvasına gidip sesine kulak vermeli. Açık Medeniyet gazetesinin bundan böyle belli dönemlerde Anadolu’nun başka şehirlerinden paneller düzenleyecek olmasını memnuniyetle öğrendik. Gazetenin Yazı İşleri Müdürü Muhammed Akaydın’ın emeğini ve çabasını takdir ve tebrik ediyorum.
Giresun Belediyesi’nin ev sahipliğinde çok güzel ağırlandık. Panele halkın ilgisi de azımsanmaycak derecede idi. Bu noktada da Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu’nu ve İstanbul’daki kültür çalışmalarıyla tanıdığımız dostumuz Abdurrahman Demirel’i tebrik ediyorum. Kendisi artık memleketi Giresun’a belediye başkan yardımcısı olarak katkı sunmaya çabalıyor. Bu ve benzeri çalışmaların destekçisi olmak bizim gibilerin boynunun borcu. Keşke Anadolu’nun her şehrinde benzer şeyler yapılsa ve İstanbul’daki bizler sürekli ülkeyi gezip insanımıza kulak verebilsek.
Bu, Anadolu’daki belediyelere ve sivil toplum örgütlerine bir çağrı olsun…
İstanbul ve Ankara’da durup memleketi değerlendirmek ve kanaat oluşturmak vazifesi yüklenen kişileri şehrinize çağırıp insanlarla buluşturun. Sadece paneller yetmez. Atölyeler düzenlenmeli. Her hususa dair… Ki, biz Anadolu’yu daha iyi anlayalım. Ki, Anadolu insanı da sesini doğrudan İstanbul ve Ankara’ya ulaştırabilsin.