DEMET İLCE / MUHABİR
Yeni yıl kararlarınız arasında hem daha fazla egzersiz yapmak hem de sigarayı bırakmak varsa iyi bir haber; araştırmacılar, 10 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, iştahı ve yoksunluk belirtilerini azaltmanın yanı sıra refahı iyileştirmenin de anahtarı olabileceğini buldu.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre sigara önlenebilir ölümlerin önde gelen nedenidir ve tütün dünya çapında yılda 7 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır. Bu endişe verici bir istatistik olsa da, bağımlılık yapan bir maddeyi bırakmak hiç de kolay bir başarı değil. Yetersiz uyku, konsantrasyon güçlüğü ve sinirlilik gibi güçlü istek ve yoksunluk belirtileri nedeniyle, sigara içen 10 yetişkinden birinden azı her yıl başarılı bir şekilde sigarayı bırakıyor.
Sonuç olarak, Innsbruck Üniversitesi'nden araştırmacılar, hem iç hem de dış mekan egzersizinin potansiyel etkisine odaklanarak, sigarayı bırakmanın hoş olmayan kısımlarını azaltmanın yollarını arıyorlar. İlk yazar Stefanie Schöttl yaptığı açıklamada, "Kapalı mekan egzersiz seanslarının, geçici olarak sigarayı bırakan içiciler üzerindeki etkisine ilişkin çeşitli çalışmalar var, bizim çalışmamız açık hava aktivitelerini içeren ilk çalışmadır" dedi.
Ekip, sigara içen 16 kişiyi rastgele üç gruba ayırdı ve onlardan gece boyunca sigara içmemelerini istedi. Daha sonra katılımcılar ya açık havada, ancak kapalı bir koşu bandında 10 dakikalık tempolu bir yürüyüş yaptılar ya da 10 dakika boyunca oturdular. Ayrıca bu müdahalelerin öncesinde, sırasında ve sonrasında ve bir sonraki sigara içtiklerinde isteklerini, yoksunluk semptomlarını ve ruh hallerini de bildirmeleri gerekiyordu.
Araştırmacılar, oturmaya devam edenlerle karşılaştırıldığında, hem kapalı hem de açık havada yapılan kısa süreli egzersizlerin, iştahı ve yoksunluk semptomlarını önemli ölçüde azalttığını ve refahı iyileştirdiğini buldu. Ancak bu oturum sırasında gerçekleşti; 20 dakika sonra gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu.
Schöttl, kapalı alan grubu için 17 dakika ve açık hava grubu için 26 dakika ile "İç mekan ve dış mekan egzersiz seansları arasındaki bir diğer - önemli olmasa da - fark, bir sonraki sigaraya kadar geçen süredir" dedi. Bu, açık havada egzersiz yapmanın daha faydalı olabileceği ihtimaline işaret etse de, yazar arkadaşı Martin Kopp, "Bu, gelecekteki deneylerde hala doğrulanması gereken bir eğilim" diye ekledi ve yürüyüşlerin süresini veya yoğunluğunu değiştirmenin bu konuda yardımcı olabileceğini öne sürdü.
Makalenin sonuç kısmında araştırmacılar ayrıca, gelecekteki çalışmaların hangi unsurların iştahı ve yoksunluk semptomlarını azaltmak için etkili olduğunu araştırması gerektiğini öne sürüyor; fiziksel aktivitenin kendisi mi, doğanın içinde olmak mı, yoksa her ikisi mi?