Dünya

Rusya'daki terör saldırısının mesajı net: Rusya, Ukrayna cephesinde savaşı kaybetmedi

Nişantaşı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Vişne Korkmaz, Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart akşamı düzenlenen terör saldırısını değerlendirerek, "Rusya, Ukrayna sahasında kaybetmediği bir noktada. Bu durum Rusya’ya savaşı sürdürme azmi kazandırdı” ifadelerini kullandı.

Abone Ol

LEYLA İLHAN- ÖZEL HABER 

Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Crocus City Hall adlı konser salonunda 22 Mart akşamı silahlı kişilerce terör saldırısı düzenlenmiş, kanlı saldırıda 144 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı DEAŞ üstlenirken, 10 şüpheli tutuklanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise yaptığı açıklamada yapılan terör saldırısının, Rusya’daki farklı etnik gruplara yöneltilmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Etnik anlaşmazlığı, yabancı düşmanlığını, Müslüman karşıtlığını (İslamofobi) ve buna benzer şeyleri kışkırtmak için (Moskova’daki terör saldırısı) yaşanan trajik olaydan faydalanmak kabul edilemez." demişti. 

Rusya’da gerçekleştirilen büyük çaplı terör saldırısının arka planını, Rusya’nın izleyeceği politikaları ve Rusya-Ukrayna arasındaki savaşına etkilerini ve Rusya'nın İslam coğrafyası politikalarını Nişantaşı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vişne Korkmaz Diriliş Postası’na değerlendirdi.

RUSYA DEAŞ’IN HEDEFİNDE

Söz konusu saldırının çok fazla can kaybına neden olduğunu ve Rusya’nın DEAŞ’ın hedeflerinden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Korkmaz, “Saldırı işleniş tarzıyla DEAŞ’ı akıllara getiriyor. Zaten eylemi DEAŞ Horasan üstlendi. Orta Doğuda hem Afganistan'daki dengeler açısından hem de Afganistan'la bağlantılı olarak özellikle İran’daki dengeler açısından Rusya bir oyuncu. Dolayısıyla bu bölgede var olan ve hatta bu bölgenin ötesinde mesaj vermeye çalışan terör örgütlerinin de hedefi olması bu anlamda doğal bir sonuç” dedi.

RUSYA ASİMETRİK SAVAŞ İÇİNDE

Ukrayna savaşı ve onun üzerinden devam eden batı ile mücadelesi dolayısıyla Rusya’nın terör saldırıları gibi asimetrik bir savaş içinde olduğunu aktaran Prof. Dr. Korkmaz, “Bu saldırıyı üstlenen var ve mesaj çok açık. Sonuçta üstlenen belli olsa da bunlar katmanlı saldırılar. Dolayısıyla pek çok aktör kolaylaştırıcı olarak, cesaretlendirici olarak veya mesajdan faydalanıcı olarak rol oynamış ya da rol oynamasa bile mesajdan faydalanan olarak ortaya çıkmış olabilir. Mesaj şu aslında Rusya, Ukrayna sahasında kaybetmediği bir noktada. Evet, hedeflerine tam olarak ulaşılamadı. Ama kaybetmemek de Rusya açısından çok değerli. Bu durum Rusya’ya savaşı sürdürme azmi kazandırdı” ifadelerini kullandı.

RUS SALDIRISI TEKRARLANABİLİR 

Rusya’da artan milliyetçilik ve muhafazakârlığın Ukrayna savaşı’nın ideolojik temelini oluşturduğunu aktaran Prof. Dr. Korkmaz, Ukrayna'da bir Rus saldırısının tekrarlanmasının beklendiğini ve Ukrayna’daki savaşın devam edeceğini vurguladı.

RUSYA’NIN İSLAM DÜNYASINI ETKİLEME ÇABALARI 

Moskova’daki terör saldırısının toplumsal dinamiklerini de değerlendiren Prof. Dr. Korkmaz, Rusya’nın 90’lı yıllarda DEAŞ olmadığı halde İslami ekstremizmi tehlike ve tehdit olarak değerlendirdiğini ifade etti.

Rusya’nın etkilemeye çalıştığı bir İslam dünyasının olduğunu belirten Prof. Dr. Korkmaz, “Rusya’nın aslında İslam dünyası ile ilişki kurmak ve Körfeze yönelik mutlak güç  ve cazibe yaratma çabaları var. Bununla ilgili Rusya’nın İslami hareketlerin hem güvenlikleştirmesi ve İslam dünyası ile iç içe geçmek yani buraları etkileyecek bazı toplumsal, siyasal ve ideolojik kaygıları var. Bugün Rusya’da karar verme mekanizmasında ve siyaset sahnesinde Müslüman elitlerin olduğunu görebiliyoruz” şeklinde konuştu.