Dünya

Rusya neden saldırıların hedefinde?

Pazar günü Rusya'nın Dağıstan bölgesinde gerçekleştirilen saldırı sonrası Rusya Soruşturma Komitesi, Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde düzenlenen saldırılarda 15'i polis ve 4'ü sivil 19 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Saldırılar sonrası akıllara gelen soru ise saldırıların asıl hedefi ne?

Abone Ol

Rusya’nın Dağıstan bölgesinde düzenlenen silahlı saldırılarda bir polis noktası, sinagog ve iki kilise hedef alındı. Saldırılarda 15 polis ve 1 papaz hayatını kaybetti. 6 saldırgan etkisiz hale getirildi. 

Koordineli olarak planlanmış saldırılar, Ortodoksların Pentikost bayramında Derbent ve Mahaçkale şehirlerini hedef aldı.

Aynı zamanda Derbent, eski bir yahudi topluluğuna ve UNESCO  mirası listesine ev sahipliği yapıyor.

Rusya'nın en fakir bölgelerinden biri olan Dağıstan, çoğunluğu Müslüman olan bir bölge olmakla birlikte geçmişte İslamcı saldırılara sahne oldu. 

2007-2017 yılları arasında Kafkasya Emirliği ve daha sonra Kafkasya İslam Emirliği olarak adlandırılan cihatçı bir örgüt, Dağıstan'a ve komşu Rus cumhuriyetleri Çeçenya, İnguşetya ve Kabardey-Balkar'a saldırılar düzenledi.

Rusya'ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov,

Saldırıların Daeş tarafından yapıldığı iddia edilse de Rusya saldırıların Batı kaynaklı ve Ukrayna tarafından yapıldığınının açıklamasını yaptı.