Dünya

Rus aktivist, casusluk davasında konuştu! Esir takası sonrası ilk açıklamalar!

Geçtiğimiz ay gerçekleşen mahkum takasında serbest bırakılan Ruslar, Moskova Havalimanı'nda bizzat Vladimir Putin tarafından karşılandı. Ağustos ayının başlarında, Pablo González, Polonya'daki bir hapishaneden alınarak Rus derin örtü ajanları, hackerlar ve FSB istihbarat servisinin bir tetikçisiyle birlikte Moskova'ya uçuruldu.

Abone Ol

Moskova havaalanında askeri bir muhafız, kırmızı halı ve Vladimir Putin tarafından karşılandılar. Putin, ülkeye sadık hizmetleri için onlara teşekkür etti.

Moskova'daki o geceye ait video görüntüleri, Pablo González’in, uçak merdivenlerinin başında, Star Wars tişörtü giyen ve “İmparatorluğunuz Sizi İhtiyaç Duyuyor” yazısıyla dikkat çeken bir şekilde Putin ile el sıkıştığını gösteriyor. 42 yaşındaki González, Rusya'da hapsedilen Batılılar ve Rus muhaliflerle yapılan büyük bir mahkum takasının bir parçası olarak serbest bırakıldı. Vladimir Putin tarafından serbest bırakılan grup arasında, González'in casusluk yapmakla suçlandığı iki muhalif aktivist de vardı.

"2019'da İlk Şüphelerimi Yaşadım"

González, 2022 yılında Polonya'da casusluk iddiasıyla tutuklandı. Rus muhalif lider Boris Nemtsov'un kızı olan Zhanna Nemtsova, “2019 yılında ilk şüphelerim başladı, bu durumu fark ettim” dedi. İkili, 2016 yılında Nemtsov’un cinayeti hakkında yapılan bir etkinlikte tanışmıştı. Zhanna Nemtsova, babasının ölümünden sonra güvenlik nedeniyle Avrupa'ya taşındı. Strasbourg’daki bir etkinlikte González, Nemtsova’dan bir röportaj talep etti, ancak bu istek ilk başta reddedildi. Ancak zamanla, González Nemtsova'nın çevresinde sıkça görünmeye başladı.

Nemtsova, "Şüphelerimi birkaç kişiyle paylaştım, ama onlar, 'Hayır, bu saçma!' diyerek beni reddettiler" dedi. "Ama tamamen haklıydım." Bu nedenle şimdi açıkça konuşmak istediğini belirten Nemtsova, "Diğer insanların dikkatli olmasını istiyorum. Tehdit sadece kitaplarda okuyabileceğiniz veya filmlerde izleyebileceğiniz bir şey değil, çok yakında," dedi.

"Bu Durum Ciddi"

González, Polonya'dan Moskova'ya uçurulmasından bir hafta sonra casuslukla resmi olarak suçlandı. O zamana kadar iki yılı aşkın bir süre hapisteydi ve yargılanmayı bekliyordu. Polonya’daki yetkililer dava hakkında sessiz kalmaya devam ediyorlar. González’in Polonyalı avukatı ise yorum yapmaktan kaçındı.

Zhanna Nemtsova, González'in bir casus olduğuna dair hiçbir şüphe duymadığını belirtti ve bu hafta verdiği röportajda, “Ben %100 eminim, o bir casus,” dedi. Nemtsova, González'in Rus istihbarat ajanları tarafından kullanılan "çok çekici" biri olduğunu ve insanların onunla rahat hissetmelerini sağladığını söyledi. Ayrıca, eski kocası Pavel Elizarov da González’in bir dönem yakın arkadaşı olduğunu ve onunla İspanya'da sık sık vakit geçirdiğini belirtti.

González, eşi aracılığıyla röportaj talebimize yanıt vermedi. Bunun yerine, Kremlin kontrolündeki televizyonda Moskova'nın bir banliyösünde dolaşırken görüntülendi. González, “Vladimir Vladimirovich Putin” ile tanıştığında heyecanlı olduğunu ifade etti ve güçlü, erkekçe bir tokalaşma yapmak için uçak merdivenlerinden inerken sürekli prova yaptığını belirtti.

BBC, bu davadaki materyallere doğrudan erişim sağlamadı ancak güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgiler, Pablo González'in Avrupa'daki birçok kişiyi izlediğini ortaya koyuyor. González’in casusluk raporlarında, özellikle Rus muhalif aktivistlerin hareketleri, iletişimleri ve profilleri detaylandırılmış.

González'in faaliyetleri, Rus askeri istihbaratı GRU için bilgi sağlamak, yanlış bilgi yaymak ve "operasyonel keşif" yapmak olarak suçlandı. Ancak topladığı bilgilerin değeri belirsizliğini koruyor ve bazı raporların "önemsiz" olduğu belirtiliyor. 2018'den sonra González'in raporlarının kalitesinde düşüş yaşandığı da belirtiliyor.

Zhanna Nemtsova, bu durumun ciddiyetini vurguladı ve Pablo González’in GRU için önemli bilgiler sağladığını belirtti. “Onların, bu bilgileri kullanarak ciddi sonuçlar doğurabilecek diğer insanları var,” dedi.

"Şimdi Daha Dikkatliyim"

Polonya'da casuslukla suçlanan bir gazetecinin tutuklanması, büyük bir protesto dalgasına yol açmıştı. Ancak geçen ayki mahkum takası ve Moskova'daki törensel karşılama, González'e yönelik suçlamaların ciddiyetini daha da pekiştirdi. İspanya hükümeti, bu dava hakkında başından beri sessiz kalmıştı, ancak bir İspanyol yetkili, "Bu mahkum takası ve González’in karşılanması, her şeye cevap veriyor," dedi.

Zhanna Nemtsova, bu olaydan sonra kime güveneceği konusunda daha dikkatli olduğunu ve güvenliğini her zamankinden daha fazla önemsediğini belirtti. "Avrupa'da güvende olduğumu düşündüğüm zamanlar geride kaldı. Artık çok daha dikkatliyim," dedi.