Televizyon

Roots ve Coming to America'nın yıldızı John Amos 84 yaşında hayatını kaybetti

Good Times, Coming to America ve Roots gibi yapımlarda yer alan ünlü oyuncu John Amos, 84 yaşında hayata veda etti.

Abone Ol

Good Times adlı 1970'ler sitcomunda aile reisi rolüyle tanınan ve 1977 tarihli Roots mini dizisindeki performansıyla Emmy adaylığı kazanan John Amos, doğal sebeplerle Los Angeles'ta 21 Ağustos'ta yaşamını yitirdi. Amos'un ölüm haberi, menajeri Belinda Foster tarafından doğrulandı.

Amos, ilk büyük TV rolünü 1970-73 yılları arasında The Mary Tyler Moore Show'da meteorolog Gordy Howard karakteriyle oynayarak elde etti. Bu dizideki tek siyahi karakter olarak, bombastik spiker Ted Baxter'a karşı sakin ve aklı başında bir figür olarak öne çıktı.

Büyük çıkışını ise Good Times dizisinde James Evans Sr. rolüyle yakaladı. Bu dizi, televizyondaki ilk siyahi iki ebeveynli ailelerden birini canlandırarak 1974-79 yılları arasında CBS'te yayınlandı. Amos, 2021 yılında Time dergisine verdiği bir röportajda, "Bu dizi, Afrikalı Amerikalı bir ailenin bu tür koşullarda yaşadığı hayatı en gerçekçi şekilde temsil eden yapımlardan biriydi," dedi.

Hayranlarının Televizyon Babası

Amos'un oğlu Kelly Christopher Amos, yaptığı açıklamada, "Pek çok hayranı onu televizyon babaları olarak görüyordu. Babam harika bir hayat yaşadı. Televizyon ve sinemadaki olağanüstü işleriyle mirası yaşamaya devam edecek. Babam, hayatı boyunca oyuncu olarak çalışmayı çok severdi. O benim babam, en iyi arkadaşım ve kahramanımdı," ifadelerini kullandı.

Amos, Good Times'ta üç sezon boyunca James Evans Sr. karakterini canlandırdıktan sonra, 1976 yılındaki dördüncü sezonun başında karakterinin ölmesiyle diziden ayrıldı. Amos'un, TV'deki oğlu JJ karakterine yönelik stereotipik hikayeleri eleştirmesi nedeniyle diziden çıkarıldığı biliniyor.

Ancak Amos kısa sürede kendine yeni bir yol çizerek, Alex Haley'nin ABD'deki kölelik dönemini anlatan romanına dayanan Roots mini dizisinde Kunta Kinte'nin yetişkin halini canlandırdı. Mini dizi, eleştirel ve izleyici anlamında büyük bir başarı elde etti ve Amos, dizinin kazandığı 37 Emmy adaylığından birine layık görüldü. Amos, Time dergisine verdiği röportajda bu rolün kendisi için hem oyunculuk hem de insani bakış açısından bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Sinema Kariyerindeki Başarılar

Amos, sinema kariyerinde Let’s Do It Again (Bill Cosby ve Sidney Poitier ile), Coming to America (Eddie Murphy ile) ve onun 2021 devam filmi Coming 2 America, Die Hard 2 ve Adam Sandler'ın başrolde olduğu Uncut Gems gibi filmlerde yer aldı.

1939'da Newark, New Jersey'de dünyaya gelen John Allen Amos Jr., bir oto tamircisinin oğluydu. Colorado State Üniversitesi'nden sosyoloji diplomasıyla mezun oldu ve okulun futbol takımında oynadı. Oyunculuğa başlamadan önce New York'a taşınarak Vera Adalet Enstitüsü'nde sosyal çalışmacı olarak görev yaptı.

Amos, kısa bir süre profesyonel futbol kariyeri yaptı ve çeşitli küçük liglerde oynadı. 1967 yılında Kansas City Chiefs ile serbest oyuncu sözleşmesi imzalasa da koç Hank Stram, Amos'u yazarlık ilgisini sürdürmeye teşvik etti. Amos, reklam yazarı ve komedi yazarı olarak çalıştıktan sonra kamera önüne geçti.

Sinema kariyerinin yanı sıra Amos, The West Wing, The District, Men in Trees, All About the Andersons, Two and a Half Men ve The Ranch gibi dizilerde de konuk oyuncu olarak sıkça yer aldı.

2020 yılında New Jersey Şöhretler Listesi'ne dahil edilen Amos, aynı zamanda New Jersey Ulusal Muhafızları'nda görev yapmıştır. 

İlk evliliği olan Noel Mickelson'dan Shannon ve Kelly Christopher adında iki çocuğu bulunan Amos'un ikinci evliliği ise oyuncu Lillian Lehman ile oldu ve bu evlilik de boşanmayla sonuçlandı.