Kültür Sanat

Romalılar ne yiyordu? İşte antik Romalıların mutfağı

Çok sayıda yazılı ve arkeolojik kanıt nedeniyle, tipik antik Roma diyetinin ne olduğunu çözmek oldukça kolaydır. Tipik olarak 3 öğüne bölünen mutfakları, günümüzde sofralarımızda bulunanlardan pek farklı değildir. Belki birkaç sürpriz dışında.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Romalılar her zaman kavrulmuş devekuşlarıyla dolu bir masaya uzanıp kelimenin tam anlamıyla hastalanıncaya kadar yemek yemiyorlardı. Roma tarihinin 1000 yıllık ve tüm Avrupa'yı kapsayan muazzam bir mutfak yelpazesini kapsamaktadır. Roma da hiyerarşik bir toplumdu ve köle, hizmet ettiği efendiden son derece farklı bir beslenme düzenine sahipti.

Günlük Roma mutfağı

Sıradan Romalılar için diyetleri entaculum - kahvaltı ile başlardı ve bu gün batımında servis edilirdi. Saat 11 civarında küçük bir öğle yemeği olan prandium yenildi. Cena günün ana yemeğiydi. Vesperna adı verilen geç akşam yemeğini yemiş olabilirler.

Zamanla el emeğinin ritminden kurtulan daha zengin vatandaşlar, son akşam yemeğini bırakarak öğleden sonraları daha büyük bir cena yediler.

Cena birkaç saat sürecek büyük bir sosyal etkinlik olabilir. Yemek odası olan triclinium'da, üç tarafı kanepeli alçak masalarda yenirdi. Hizmetçilerin yemekleri servis edebilmesi için dördüncü taraf her zaman açık bırakılırdı.

Yemek yiyenler durumlarını yansıtacak şekilde oturuyorlardı. Triclinium zengin bir şekilde dekore edilecek, zenginlik ve statünün sergileneceği bir yer olacaktı. Bazı evlerde daha az önemli öğünler için daha küçük ikinci bir yemek odası vardı ve aile yemekleri daha sade bir oikos'ta yeniyordu.

Roma diyeti

Akdeniz diyeti bugün dünyanın en sağlıklı diyetlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Roma diyetinin çoğu, en azından ayrıcalıklı Roma diyeti, modern bir İtalyan'a tanıdık gelecektir.

Et, balık, sebze, yumurta, peynir, tahıl (ekmek olarak da) ve baklagiller yiyorlardı.

Et, yediuyuru (pahalı bir incelik), tavşan, salyangoz ve yaban domuzu gibi hayvanları içeriyordu. Pamukçuk gibi daha küçük kuşların yanı sıra tavuk ve sülün de yenirdi. Romalılar arasında sığır eti popüler değildi ve çiftlikte yetiştirilen etler lükstü; av hayvanları ise çok daha yaygındı. Et genellikle haşlanır veya kızartılırdı; fırınlar nadirdi.

Bugün İtalya'da hala popüler olan ve telline adı verilen bir deniztarağı türü, istiridye (çoğunlukla çiftlikte yetiştirilen), ahtapot ve deniz balıklarının çoğunu içeren zengin deniz ürünleri karışımının ortak bir parçasıydı.

Romalılar sofra için fasulye, zeytin, bezelye, salata, soğan ve brassicas (lahananın özellikle sağlıklı olduğu, sindirime iyi geldiği ve akşamdan kalmalığı iyileştirdiği düşünülüyordu) yetiştiriyordu. Kurutulmuş bezelye, zayıf beslenmenin temel dayanağıydı. İmparatorluk genişledikçe menüye yeni meyve ve sebzeler eklendi. Romalıların modern İtalyan mutfağının temel gıdaları olan patlıcan, biber, kabak, yeşil fasulye veya domatesi yoktu.

Meyveler ayrıca yabani ağaçlardan yetiştirilir veya hasat edilirdi ve genellikle mevsim dışında yemek için saklanırdı. Elma, armut, üzüm, ayva ve nar yaygındı. Kiraz, portakal, hurma, limon ve portakallar egzotik ithal ürünlerdi. Tek tatlandırıcı baldı.

Yumurtalar tüm sınıflar için mevcut gibi görünüyor, ancak daha büyük kaz yumurtaları bir lükstü.

Ekmek kılçıksız buğdaydan, mısırdan (bazen vatandaşlar için bir devlet yardımı) veya emmerden yapılıyordu. Fırınların olmaması, bunun profesyonelce yapılması gerektiği anlamına geliyordu; bu da yoksulların neden tahıllarını lapa olarak aldığını açıklayabilir.

Romalılar, hem sert hem de yumuşak peynirler üreten peynir yapımının öncüleriydi. Askerlerin tayınları arasında peynir de vardı ve bu, İmparator Diocletianus'un (MS 284 – 305) peynirin fiyatını sabitleyen kanunları çıkarması için yeterince önemliydi.

Bunların çoğu zenginlerin yiyecekleriydi. Fakirlerin ve kölelerin genellikle temel bir yulaf lapasına güvendikleri düşünülür. 2013 yılında analiz edilen kemikler, yoksul Romalıların artık büyük oranda hayvan yemi olan darıyı büyük miktarlarda yediklerini ortaya çıkardı. Arpa veya emmer (farro) da kullanıldı.

Bu lapa ya da baklagil, satın alınabilecek meyve, sebze ya da etlerle zenginleştirilirdi.

Dışarıda yemek yemek genellikle alt sınıflara yönelikti ve Pompeii'deki son araştırmalar, zürafa da dahil olmak üzere restoranlardan et yediklerini gösterdi.

Balık sosu

Tüm sınıfların, Roma'nın temel malzemeleri olan garum, liquamen ve allec, yani fermente balık soslarından en azından bazılarına erişimi vardı.

Soslar, tuzlanıp güneşte bırakılan balık bağırsaklarından ve küçük balıklardan yapılıyordu. Ortaya çıkan pislik filtrelendi. Garum en kaliteli macundu, filtrelerden geçen sıvıydı. Eleğin dibinde kalan çamur, kölelerin ve gerçekten yoksulların tabaklarına gönderilen üçüncü bir tür olan allec'ti.

Oldukça besleyici olan bu soslar yaygın olarak kullanılıyordu ve garum üretimi büyük bir işti; Pompeii bir garum şehriydi. Askerler onu solüsyon halinde içti. Fakirler bunu lapalarına döktüler. Zenginler bunu neredeyse her tarifte kullanmıştır (bu, günümüzün Worcestershire sosuna, soya sosuna veya uzak doğu balık soslarına benzetilebilir.)