Kültür Sanat

Roma döneminden kalan yumurta şaşırttı! Sarısı ve beyazı hala olduğu gibi

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

İngiltere'deki bir Roma yerleşiminde bulunan 1.700 yıllık bir yumurtanın üç boyutlu taraması, yumurtanın içinde hâlâ sarısı ve beyazının kalıntılarının bulunduğunu ortaya koyuyor.

Bu yumurta asırlık bir tavuk yumurtası ve iç kısımlarına kadar en iyi korunmuş olan tek yumurta.

Oxford Arkeoloji özel şirketinde üst düzey proje yöneticisi olan Edward Biddulph, “İçindekileri gördüğümüzde kesinlikle şaşkına döndük, çünkü bunların dışarı sızmasını bekliyorduk.” dedi.

Yumurta, birkaç yıl önce Oxford'un yaklaşık 20 mil (30 kilometre) doğusunda, orta İngiltere kasabası Aylesbury'de, Roma döneminden kalma bir alanda yapılan arkeolojik kazı sırasında bulunan dört yumurtadan biriydi. Kırılgan yumurtalardan üçü topraktan çıkarıldığında kırıldı ve "güçlü bir koku" yaydı, ancak dördüncüsü sağlam kaldı.

Yumurta, Kent Üniversitesi'nde mikroskobik bilgisayarlı tomografi (mikro-CT) ile tarandı; burada birçok X-ışını taraması sanal bir 3D model oluşturmak için dijital olarak derlendi. Biddulph, "Yumurtanın sağlam olmasının yanı sıra - ki bu yeterince inanılmaz - muhtemelen yumurta sarısından, albüminden vb. kaynaklanan sıvısını da içinde tuttuğunu gösteren muhteşem bir görüntü üretti" dedi.

Roma yumurtaları

Yumurtalar, Oxford Arkeoloji tarafından, bir konut inşaatı öncesinde kazılan Aylesbury bölgesindeki suyla dolu bir çukurda bulundu. Arkeologlar burada Neolitik döneme kadar uzanan bir yerleşim kanıtı buldular ve çukur, İngiltere'nin Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu MS 3. yüzyıla tarihlendi.

Oxford Arkeolojisi'nden yapılan açıklamaya göre, çukur ilk olarak tahıl maltlamak ve bira yapmak için kullanıldı, ancak daha sonra suyla dolduruldu ve yoldan geçenlerin tanrılara iyi şans getirmesi için madeni para ve diğer eşyaları adak olarak atabileceği bir yer haline geldi.

Organik nesneler genellikle oksijene maruz kaldığında çürür, ancak burada birçoğu suyla dolu toprak tarafından korunmuştur. Çukurda bir çeşit adak olduğu anlaşılan yumurtaların yanı sıra; ahşap bir sepet, deri ayakkabılar, ahşap kaplar ve aletler de bulunuyordu.

Her ne kadar Roma dönemine ait yumurta kabukları daha önce bulunsa da (çoğunlukla yumurtaların uygun adak olarak düşünüldüğü mezarlarda) bu, Britanya'da ilk kez, tam bir Roma dönemine ait yumurtanın bulunması gibi görünüyor. Bozulmadan hayatta kalan diğer tek Roma dönemi yumurtası, Vatikan yakınlarında gömülü, ölü bir bebeğin elinde bulundu. Ancak içinde sıvı yoktu; arkeologlar bunun bebeğin erken ölümünden sonra yeniden doğuşu temsil ettiğini düşünüyor.

Oxford Arkeolojisi açıklamasında, Romalıların yumurtalara sıklıkla sembolik anlamlar yüklediğini belirtti; tanrılar Mithras ve Merkür ile ilişkilendiriliyorlardı ve doğurganlık ve yeniden doğuş çağrışımlarına sahiplerdi.

Aylesbury'den gelen bozulmamış yumurta, Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'ne götürüldü ve burada onu kırmadan nasıl muhafaza edebileceği konusunda uzmanlara danışıldı. Kıdemli kuş küratörü Douglas Russell, müzede Mısır'daki kutsal hayvanların yer altı mezarlarından çıkarılan ve daha eski olabilecek mumyalanmış kuş yumurtalarından oluşan bir koleksiyon bulunduğunu söyledi.

"Ancak bu şimdiye kadar gördüğüm en eski istemeden korunmuş kuş yumurtası. Bu onu büyüleyici kılıyor." dedi.

Yumurta şimdi Aylesbury'deki bir müzede, arkeologlar kabuğu kırmadan içindekileri nasıl çıkarabileceklerini bulmaya çalışıyorlar.