Gündem

Resmi Gazete'de yayımlandı: Adli Tıp Kurumu'nun yapısında değişikliğe gidildi

Adli Tıp Kurumu'nun teşkilat yapısının güçlendirilmesi ve idari ile bilimsel kapasitesinin artırılması amacıyla düzenlemeleri içeren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe giren kararname, "Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair" niteliği taşıyor.

Yapısal Değişiklikler ve Yeni Görevler

Kararnameye göre, doğrudan merkeze bağlı olan adli tıp şube müdürlükleri, adli tıp grup başkanlıklarına bağlandı. Kuruma, araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütme, yurt içi ve yurt dışında bulunan kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapma, adli tıp ve adli bilimler alanında eğitim programları düzenleme gibi yeni görevler verildi.

Yeni Daire Başkanlıkları ve Hukuk Müşavirliği

Adli Tıp Kurumu'nun idari kapasitesinin artırılması hedefiyle, yeni hizmet birimleri olarak daire başkanlıkları kuruldu. Yönetmelikle oluşturulan Hukuk Müşavirliği de kararnamede yer aldı. Kurulan hizmet birimleri arasında şunlar bulunuyor:

- Personel Daire Başkanlığı
- Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı
- Bilgi İşlem ve İstatistik Daire Başkanlığı
- Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanlığı
- Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı
- Hukuk Müşavirliği

Görev Süreleri ve İhtisas Kurulları

Adli Tıp Kurumu başkan yardımcıları ile adli tıp ihtisas kurulu başkan ve üyeleri için 4 yıllık bir görev süresi öngörüldü. Görev süresi bitenler, yerlerine atama veya görevlendirme yapılıncaya kadar görevlerine devam edecekler. Adli Tıp İhtisas Kurullarının sayısı 8'den 11'e çıkarıldı. Bazı ihtisas kurullarının görevlerinde değişiklikler yapılırken, yeni uzmanlık alanları da eklendi.

Teşkilatlanma ve Kadro İhdası

Yeni kurulan ihtisas kurulları ve hizmet birimleri, 31 Aralık 2024'e kadar teşkilatlanarak faaliyete geçirecek. Ayrıca, Adli Tıp Kurumu merkez ve taşra teşkilatı için toplam 600 kadro ihdas edildi. Merkez teşkilatı için 232, taşra teşkilatı için 368 kadro tahsis edilirken, 3 kadro iptal edildi. Bu değişiklikler, Adli Tıp Kurumu'nun etkinliğini artırmayı ve daha iyi hizmet sunmayı hedefliyor.