Dönemsel olarak bazı sahalarda reform çalışmaları yapılagelmektedir. Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanı, hukuk ve ekonomide reform çalışmalarına başlayacaklarını ifade ettiler. Ekonomik sahada son günlerde yaşanan gelişmeler, reform çalışmalarına piyasaların ve ülkem insanının gerçekten de umut bağladığını hatta ortada bir somut çalışma yokken bile bu umudu satın aldığını ortaya koymaktadır.
Ekonomi alanında yapılacak reformların önemli olduğunu döviz kurlarındaki hareketlilikle her birimiz yakinen yaşadık. Hukuk alanında belki de ekonomik alandan daha elzem olarak ciddi çalışmalar yapılmalıdır. 2016 FETÖ darbesi devletin nevrini döndürdü, kimyasını bozdu, devlet geleneği birçok noktada yara aldı. Gelinen noktada devlet, terör örgütleri ile her türlü mücadeleyi yapacaktır, yapıyor da. Fakat insanların adalete güveni yeniden tesis edilmek zorundadır.
Gençlerin siyasal tercihlerinin oluşmasında kayırmacılık, hak etmeden bir yerlere gelme, iş imkânlarına kavuşma gibi konular çok ama çok belirleyici. Son yıllarda FETÖ’yle mücadelenin oluşturduğu hukuksal açıkları kendi menfaatleri doğrultusunda kullanan insanlar, hatta kurumlar ortaya çıkmış durumda. En basitinden İŞKUR’un kamu kurumlarına geçici işçi alımlarında bile kayırmacılığın, referansın ve farklı ilişkilerin devreye girdiği ifade edilmektedir.
Özellikle kamu kuruluşlarındaki tüm alımlar, belediyelerdeki tüm kadrolar sınavla liyakat ve adalet ölçülerine göre yapılmalıdır.
EĞİTİM REFORMU DA ŞART
Eğitim alanında istenilen noktaya gelinemediği defalarca Sayın Cumhurbaşkanı tarafından ifade edildi. Belki de reform alanlarından biri de eğitim olmalıdır. Eğitim yaklaşık 20 milyon öğrencinin, bir milyon öğretmenin ve milyonlarca velinin muhatabı olduğu bir alan.
Eğitim camiasının kronik sorunlarını beklentilerini sıralamakta fayda mülahaza ediyorum:
Öğretmenlerin atanma süreçleri KPSS ile yapılmaktadır. Fakat yer değiştirme sistemi tamamen eşi çalışan öğretmenleri merkeze almaktadır. Yer değiştirmelerde belli süre ve bölge kıstasları hayata geçirilmelidir. 30 puanlı genç öğretmenler en merkezdeki okula atanırken 300 puanlı öğretmen çakılı kadro köy, kasaba okullarında kırgın bir şekilde hayatına devam etmektedir. (Eşi çalışmayan eğitimcilerin talebi)
Yönetici atama süreci artık sınavla yapılmakta fakat proje okullarının yöneticilerinin de mutlaka sınavla atanması sağlanmalıdır. Zira bu atamalarda da kayırmacılık ve keyfilik eleştirileri yapılmaktadır. Atama yönetmeliği her yıl değişmemeli, istikrar sağlanmalıdır.
Müfredat çalışmaları sürekli yapılmakta fakat milli ve manevi değerlerle teçhiz edilmiş bir yapı bir türlü oluşturulamadı. Belki de eğitim fakültelerinde oluşan aşırı seküler bakıştan başlanmalıdır reforma. Branş başarısı kadar değerlerin çocukların karakterine etki etmesi de öncelenmelidir. Sınav başarısına göre okulları kategorize eden başarı algısının belki de sonucudur başarısızlık.
Meslek liselerinin yüksek öğretime geçişleri sistemsel olarak tıkanmış durumdadır. Bu okulların ara eleman istihdamı ve üniversitelerin teknik bölümlerine yerleştirme noktasında acilen somut ve teşvik edici reformlar yapılmalıdır. Meslek lisesine giden öğrenci yeteri kadar akademik ders alamamakta fakat üniversite sınavlarında Anadolu liseleri ile aynı şartlarda yarışmaktadır.
Bir üst eğitim kademesine geçişlerde uygulanan sistem, sık sık değiştirilmemelidir. Öğrenciler ilkokul 1. sınıfa başladıklarında üniversiteye hangi sistemle gireceklerini bilmelidirler.
Her ilde onlara öğretmen, kitap yazma komisyonunda görevlendirilmektedir. Fakat hâlâ MEB kendi öğrencilerine en üst niteliği kazandıracak yayınlar hazırlayamadı. Bu nokta da yine liyakat ve denetim sorunu gündeme gelmektedir. Birçok okulda özellikle lise kademelerinde MEB kitapları birincil kitap olarak okutulmuyor, dersler özel sektörün hazırladığı kitaplar üzerinden yapılıyor. İsrafa ve niteliksizliğe son verilmelidir.
Efendim, eğitim meselesi gelecek meselesidir. Fakat bu sahada değişiklikler yapılırken mutlaka sendikaların ve öğretmenlerin görüşleri alınmalıdır. Aceleye getirilmeden meselenin tüm boyutları tartışılarak kapsamlı bir eğitim reformu en az ekonomi ve adalet reformları kadar önemlidir.
Vesselam…