Ramazan

Ramazan'da çok dua edelim!

Kulun aracısız olarak kâinatı yaratan Allah’a (cc) ilticası olan dua, hayatımızın tamamında olduğu gibi Ramazan ayında da çok çok önemlidir. O, bizzat dua eden kullarının dileğine karşılık vereceğini müjdeliyor müminlere… Müslüman için bundan daha büyük kazanç, daha büyük bahtiyarlık olabilir mi?

Abone Ol

Hüseyin Türkoğlu / Diriliş Postası

MÜSLÜMAN için dua, her zaman Yaratan’a sığındığı bir kapıdır. Ulaşmak istediği her ne varsa O’ndan ister, korunmak istediği her ne varsa yine O’nun merhametine sığınır. Peygamber Efendimiz (sav) “Dua ibadetin özüdür.” (Tirmizî) buyurarak her daim dua etmemizin önemini bizlere ifade etmişlerdir. Rahmet ve bereket ayı Ramazan’da ise dua ve ibadetin önemi katbekat artmaktadır.

  • GÜNÜN AYETİ
  • De ki: Ant olsun, insanlar ve cinler bu Kur’an’ın bir benzerini getirmek üzere toplansalar ve birbirlerine de destek olsalar, yine onun benzerini getiremezler. (İSRA, 88)

“DÜNYA DUA ÜZERİNEDİR”

“Oruç benim içindir, onun mükâfatını ben veririm” müjdesini veren Cenabıhak, Bakara suresi 186’ncı ayette ise “Ey Habibim, kullarım sana beni sorduklarında bilsinler ki şüphesiz ben yakınım, bana dua ettiğinde dua edenin dileğine karşılık veririm. Şu hâlde benim davetime gelsinler ve bana iman etsinler ki doğru yolu bulabilsinler.” buyuruyor. Dolayısıyla sabah uyanınca başlamak üzere, hayatımızın her anında dua ederek yaşamalıyız. Büyüklerin “Dünya dua üzerinedir” sözü de bize bunu öğretiyor. Yola çıkarken, abdest alırken, yemek yedikten sonra, sağ salim evimize dönünce dua ederiz. Bir Müslüman’ı görünce verdiğimiz selam bir duadır. Aslına bakılırsa ibadetlerimizin de çok büyük bir kısmını dualar oluşturmaktadır. Zira Hz. Peygamber (sav) “Dua ibadetin ta kendisidir.” buyurmuşlardır.

  • GÜNÜN HADİSİ
  • Bir Müslüman’ın diğer Müslüman’a üç günden fazla dargın durması helal olmaz. (BUHÂRİ)

BU GECELERDE DUA REDDOLUNMAZ

Namaza ilk başladığımızda Allahu Teala’nın yüceliğini ihtiva eden Sübhaneke duasını okuruz. Akabinde okuduğumuz Fatiha suresi yine aynı şekilde dua hükmündedir ve okuduktan sonra “Amin” deriz. Tahiyatta okuduğumuz dualar ve namazı tamamladığımızda verdiğimiz selamlar hep birer yakarıştır Ulu Allah’a… Bir hayat tarzına dönüştürdüğümüz dua ile bütünleşmeyi Ramazan ayında daha bir ziyade etmeliyiz. Zira bu ay rahmet ve bereket ayıdır. Kadir Gecesi bu aydadır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav), “Beş gece vardır ki o gecelerde yapılan dualar reddolunmaz. Onlardan birisi de Kadir Gecesi’dir.” buyuruyor. Dolayısıyla mümin bugünleri fırsat bilip Ramazan’ın her anını dolu dolu idrak ederek bereketinden istifade etmelidir.

  • GÜNÜN DUASI
  • Ey bağışlaması bol olan Rabb’im! Beni, annemi, babamı ve müminleri hesap gününde bağışla…

MAZLUMLARI UNUTMAYALIM

Elbette dualarımızda dünyanın çeşitli yerlerinde aç, susuz, işgal ve zulüm altında bulunan Müslümanları da ihmal etmemeliyiz. Duaların reddedilmediği bu mübarek günlerde, sahur yaptığımız seher vaktinde Filistinli kardeşlerimiz için, Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz için ve duaya ihtiyacı olan bütün müminlerin kurtuluşları için Allah’a (cc) yalvarmalıyız. Cenabıhakk’ın davetine icabet ederek dua ve yakarışlarımızı sürdürelim. Peygamber Efendimiz bir hadisişeriflerinde şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz, ‘Dua ettim de duam karşılık görmedi.’ deyip acele etmediği müddetçe duası karşılık bulur.” (Ebu Dâvud, Müslim)

...

Seferî iken kılınamamış namazlar nasıl kaza edilir?

İKAMET ettiği yerden 90 km uzağa yolculuk yapan kimse seferî sayılır ve bu durumda dört rekâtlı farz namazlarını iki rekât olarak kılar. Yolculuktayken namazı kazaya kalan kişi, evine döndükten sonra da olsa dört rekâtlı olan farzları iki rekât olarak kaza eder. Yerleşik iken namazı kazaya kalan kişi ise namazının farzlarını tam olarak kaza eder.

...

Esmayıhüsna ne demektir?

İSMİN çoğulu olan “esma” kelimesi ile “en güzel” anlamındaki “hüsna” kelimesinin oluşturduğu sıfat tamlamasından türemiş bir kelime olan “esmayıhüsnâ”, “en güzel isimler” anlamında Yüce Allah’ın isimleri için kullanılan bir terimdir. Kur’an-ı Kerim’de, “Allah, kendisinden başka ilah olmayandır. En güzel isimler O’na mahsustur.” (Tâhâ, 20) buyurulmaktadır.

...

Behlül Dânâ cennet köşkü satıyor!

BEHLÜL Dânâ (Behlül Divâne), Abbasi Halifesi Harun Reşid döneminde yaşamış ve onunla olan kıssaları ile bilinen zattır. Bir gün Behlül Dânâ, Halife Harun Reşid’in evinin önünde yere bir şeyler çizer elindeki çubukla. O sırada yanından geçmekte olan Harun Reşid ne yaptığını sorar.

-Ev yapıyorum...

Halife gülümseyerek yoluna devam eder ve evine girer. Bu sırada camdan bakmakta olan hanımı, Behlül Dânâ’ya yaptığı evi kaça sattığını sorar. “Bir altın” deyince de takdim eder bir altını. Halife, hanımının davranışına anlam veremez. Gece rüyasında cennette güzel bir köşk görür ve çok beğenir. Kime ait olduğunu sorar ve “Hanımınızın” cevabını alınca işin sırrını çözer. Gördüğü rüyanın tesiriyle ertesi gün tekrar ev yapmakta olan Behlül Dânâ hazretlerine yaklaşır ve yeni evin fiyatını sorar.

- Bin altın der bu sefer Behlül Dânâ.

- Dün bir altın diyordun, bugün bin altına çıkarmışsın. Bunun sebebi nedir, der Halife…

- Hanımınız dün görmeden bir altına aldı. Ama sen gördükten sonra istiyorsun. Onun için bugün bin altın der Behlül Divâne...