Hüseyin Türkoğlu / Diriliş Postası
Rahmet ve bereketin bolca ihsan edildiği, ibadetlerin katbekat mükâfatlandırıldığı Ramazan ayı, dua, ibadet ve tevekkül ayıdır. Tevekkül, dinen belirtilen sebeplere yapıştıktan sonra neticeyi Yaratan’dan beklemek bakımından son derece önemlidir. Dolayısıyla bu ayı ihlas ve samimiyet içerisinde, her zamankinden daha bir özenle yaşamak gerekir.
- GÜNÜN AYETİ
Rabb’imiz! Şüphesiz sen hakkında şüphe olmayan bir günde insanları toplayacaksın. Şüphesiz Allah sözünden dönmez. (ÂL-İ İMRÂN, 9)
MÜKÂFATI SINIRSIZ
Peygamber Efendimiz (sav) bir hadisişeriflerinde “Din samimiyettir.” buyurmuştur. Sahabe-i kiram, “Kime karşı samimiyet Ya Resulallah?” diye sorunca Sevgili Peygamber’imiz şöyle cevap vermiştir: “Allah’a, Kitabı’na, Resul’üne, Müslümanların idarecilerine ve bütün Müslümanlara.” (Müslim) Cenabıhak, “Her bir iyilik için 10 mislinden 700 misline kadar karşılık olabilir; fakat oruç başkadır. Çünkü oruç benim içindir ve onun ecrini ben vereceğim” buyuruyor.
- GÜNÜN HADİSİ
Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin. (EBU DÂVUD, TIRMIZÎ)
KALBEN INANMAK GEREKIR
Âl-i İmrân suresi 159. ayette ise “Bir işe başladığın zaman, Allahu Teala’ya tevekkül et, O’na güven!” buyrulmaktadır. Dolayısıyla her işte olduğu gibi Ramazan’da da tevekkül ve teslimiyeti elden bırakmamak gerekir. Hatta hadis-i kutside müjdelendiği üzere bu ayda çok daha fazla tevekkül edilmelidir. Niyet edilen bir işte gayret gösterip sonucu Allahu Teala’dan beklemek ve bu sonucun kendisi için mutlaka hayırlı olduğuna halis bir şekilde kalben inanmak gerekir. Allah Resulü (sav) bir hadisişerifinde “Allah sizin görünüşlerinize ve mallarınıza bakmaz, ancak kalplerinize ve amellerinize bakar.” (Müslim) buyurmuşlardır. Millî şairimiz Mehmet Akif Ersoy da bu konuyla ilgili bir beytinde, “Allah’a dayan, sa’ye (çalışmaya) sarıl, hikmete ram ol. Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol” ifadelerini kullanarak hikmete ulaşabilmek için önce çalışmayı, gayret göstermeyi sonra da Allah’a sığınmayı, tevekkül etmeyi öğütlüyor.
- GÜNÜN DUASI
Ulu Allah’ım! Yaptığımız bütün işlerde evvelimizi ve ahirimizi hayırlı eyle. Beni, annemi, babamı ve bütün müminleri dünyanın musibetlerinden ve ahiret azabından koru.
HEP HAYIRLI OLANI İSTEMEK
Bu çerçevede sonuçlar bizim istediğimiz ya da beklediğimiz gibi olmayabilir. Ancak “Sizin hayır bildiğinizde şer, şer bildiğiniz şey hayır”la neticelenebilir. Önemli olan hayırlısını isteyerek samimi bir şekilde tevekkülde bulunmaktır. Zira tevekkül kalp işidir ve kalpten yapılan bu teslimiyet, insanı her bakımdan olduğu gibi psikolojik olarak da rahatlatmaktadır.
...
'Gıybet dinledim, orucum bozuldu'
Allah dostlarının orucu akşama kadar sadece aç kalmak değildir. Onların orucu kendini sadece haram ve mekruh şeylere değil, şüpheli olan her şeye karşı da kapatmaktır. Onların tek derdi tuttukları oruçla Rıza-i ilahiye kavuşmaktır. Zira onlar yılın tamamını Ramazan ayı gibi yaşıyorlardı. Bir gün oruçlu iken yanındaki birileri çekiştirip gıybet yapınca; Hak dostlarından Abdullah Dehlevi Hazretleri, “Eyvah orucum bozuldu!” dedi. Yanındakiler “Ama efendim gıybet yapan siz değildiniz.” deyince; “Gıybeti yapan da dinleyen de ortaktır.” hadisişerifi ile karşılık verdi.
...
Orucun sünnetleri neler?
Sahura kalkmak ve sahuru imsak vaktine yakın (geç) yapmak. Peygamber Efendimiz, “Sahur yemeği yiyiniz. Çünkü sahurda bereket vardır” buyurmuştur.
- Dua ve ibadetle meşgul olmak.
- Kur’an-ı Kerim okumak.
- Kötü söz ve davranışlardan uzak durmak.
- Orucu hurma ile yoksa su ile açmak.
- İftar etmekte acele davranmak.
- Oruçlulara iftar ettirmek.
- Orucu açtıktan sonra dua etmek. Peygamberimiz her iftardan sonra dua ederdi.
- Ramazan’ın son 10 gününü itikafta geçirmek.
...
"Hilali görmek nedir?"
Kamerî aylar, başlangıcı ve bitişi ayın hareketlerine göre belirlenen aylardır. Yani ilk hilalin akşamdan görülmesi ile başlar. Müteakip ay da yine aynı şekilde başlamış olur. Bu da berrak bir havada mümkündür ve çok kısa sürelidir. Dolayısıyla Ramazan ayının başlaması ve sona ermesi konusundaki bir takibe rüyet-i hilal (hilali görmek) denir. Peygamber Efendimiz (sav) “Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayın ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram edin. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı 30’a tamamlayın.” (Müslim, Buhârî) buyurmuştur.