DEMET İLCE / MUHABİR
Ramazan ayının başlangıcı her yıl değişir çünkü İslami ay takvimi ayın evrelerini takip eder. Oldukça sönük olması ve yalnızca 20 dakika boyunca görülebilmesi nedeniyle yanıltıcı olabilen yeni hilalin ertesi günü başlıyor. Ay, sis veya bulutlar nedeniyle çıplak gözle görülemiyorsa, ay hesaplamaları ayın gökyüzünde olup olmadığını tahmin etmek için kullanılır.
Bu yıl Ramazan 11 Mart'ta başladı ve 9 Nisan'daki gün batımından sonra Ramazan Bayramı kutlamalarıyla sona erecek.
Hicri takvimin aylarından biri olan Ramazan, eski Arapların takvimlerinde de yer alıyordu. Ramazan ayının ismi Arapçada kavurucu sıcak anlamına gelen “er-ramad” kökünden gelmektedir. Müslümanlar MS 610 yılında melek Cebrail'in Hz. Muhammed'e göründüğüne ve ona İslam'ın kutsal kitabı olan Kuran'ı vahyettiğine inanır. Laylat Al Qadar veya “Kadir Gecesi”nin bu vahyinin Ramazan ayında meydana geldiğine inanılır. Müslümanlar bu ayda Kur'an'ın vahyini anmanın bir yolu olarak oruç tutarlar.
Kuran 114 bölümden oluşur ve doğrudan Allah'ın sözleri olarak kabul edilir. Hadisler veya sahabelerin Hz. Muhammed'in düşünceleri ve eylemleriyle ilgili anlatımları Kuran'ı tamamlar. Birlikte İslam'ın dini metinlerini oluştururlar.
Oruç bir kalkandır, dolayısıyla oruç tutanın müstehcen sözlerden ve cahilce davranışlardan kaçınması gerekir. Birisi ona söver veya onunla kavga ederse, 'Ben oruçluyum' diye cevap vermelidir.
Ramazan nasıl kutlanır?
Ramazan ayında Müslümanlar ruhsal olarak gelişmeyi ve Allah ile daha güçlü ilişkiler kurmayı hedeflerler. Bunu da namaz kılarak, Kur'an okuyarak, kasıtlı ve özverili hareket ederek, dedikodudan, yalandan ve kavgadan kaçınarak yaparlar.
Ay boyunca, gün doğumundan gün batımına kadar oruç tutmak hasta, hamile, seyahat eden, yaşlı ve hayızlı olanlar hariç tüm Müslümanlara farzdır. Orucu kaçırdığınız günlerin tamamı yılın geri kalanında telafi edilebilir, ya da bir gün oruç tutulabilir.
Yemekler, Müslümanların toplumdaki diğer kişilerle bir araya gelip oruçlarını birlikte açmaları için bir fırsattır. Şafak öncesi kahvaltı veya sahur, günün ilk namazı olan sabah namazından önce yapılır. Akşam yemeği, yani iftar, gün batımı duası Mağrip bittikten sonra başlayabilir. Peygamberimiz orucunu hurma ve bir bardak su ile açtığı için Müslümanlar hem sahurda hem de iftarda hurma yerler. Orta Doğu'nun vazgeçilmezi olan hurma, besin açısından zengindir, sindirimi kolaydır ve uzun bir oruç gününden sonra vücuda şeker sağlar.
Ramazan'ın son gününün ardından Müslümanlar, Ramazan Bayramı'nın sonunu, şafak vakti toplu dualarla başlayan "oruç açma bayramı" olan Ramazan Bayramı ile kutluyorlar. Bu üç gün süren şenliklerde katılımcılar dua etmek, yemek yemek, hediye alışverişinde bulunmak ve ölen yakınlarına saygılarını sunmak için bir araya geliyor. Bazı şehirler karnavallara ve büyük dua toplantılarına da ev sahipliği yapıyor.
Bu asırlık geleneğin ruhu, dindarlık ve kişisel düşünme zamanı olarak aynı kalacak.
İslam'ın Beş Şartı
Bu kurallar Müslümanların yaşamlarının temelidir.
Oruç tutmak: Ramazan ayında şafak vaktinden akşam karanlığına kadar oruç tutmak
Kelime-i Şehadet Getirmek: Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in (s.a.v.) onun elçisi olduğuna inanmak
Zekat vermek: Hayır kurumlarına vermek
Namaz kılmak: Günde beş vakit namaz kılmak
Hacca gitmek: Mümkünse en az bir kez Mekke'ye hacca gitmek.