Ramazan Bayramı mı? Şeker Bayramı mı?

Abone Ol

Evet! Benim çocukluğumdan beri duyduğum bir tabir Şeker Bayramı. Belki de daha eskidir. Ta o zamanlardan bilinçaltımıza yerleştirilmiş bir şeker tüketimi ve hatta bunun bayramı (!) var. Kapı kapı dolaşılıp teyzelerden, amcalardan şeker toplanıp sonra kimin daha çok topladığı yarışmacası içinde serbestçe, istediğimiz kadar şeker tüketebileceğimiz bir bayramdı. Bu gelenek öyle bir hal aldı ki kuşaktan kuşağa aktarılıp şimdilere ulaştı. Çocuklarımız da aynı şeyleri yapma yönünde telkinlerle büyüyorlar. Bir selin önüne kendimizi kaptırıp gidiyoruz. Durup da bu yapılanların yanlış mı doğru mu olduğunu sorgulayanlarımız çok az. Bu konu geçen gün alışveriş için gittiğim marketteki çok çeşitli ve albenili şeker reyonlarını gördüğümde aklıma geldi. Beni düşündürdü; şimdi sizinle de şöyle bir düşünelim:

Ramazan ayı bütün Müslümanların ortak bir şekilde ibadet maksadı ile oruç tuttuğu ve bu orucun maddi-manevi sağlığımıza faydaları artık bütün dünyaca kabul görmüş olduğu mübarek bir ay. Bu ayın bitiminde de Cenab-ı Hakk’ın izin ve lütfu ile bayram yapılır. Ramazan’ın bayramı. Ramazan Bayramı. Bir ay boyunca açlığa, susuzluğa ve başka şeylere sabretmiş bir ümmetin, bunun mükafatı olarak yeniden daha özgürce ama yine sağlıklı olmak şartı ile yiyip içebilmenin ve dostlarla bu imtihanı da başarılı bir şekilde aşmış olmanın sevinciyle hareket ettiği bir bayram Ramazan Bayramı. Şeker bayramı değil kesinlikle. Hele hele şeker gibi sağlığa zararları tescillenmiş bir madde ile bayram olamaz bence. Vücudumuza ikram değil bir ceza olur bu. Millet olarak artık daha uyanık olmanın ve bize ezberletilmeye çalışılan bu sağlık dışı uygulamaları sorgulamanın zamanıdır artık.

Şeker nedir? Şeker pancarı, şeker kamışı, üzüm, hurma gibi doğal gıdalardan fabrikalarda işlenerek elde edilen doğal olmayan bir tatlıdır. En önemli özelliği mideye girdikten sonra çok hızlı ve kolayca kana karışması, insülin adını verdiğimiz, vücudun beslenme dengesini sağlayan en önemli hormonun hemen salgılanmasını sağlamasıdır. Şeker hastalarının ve adaylarının en büyük düşmanıdır. Obezitenin en büyük yardımcısıdır. Kanser hücrelerinin en sevdiği gıdadır. İnsanda haz duygusu oluşturduğundan psikolojik bağımlılık oluşturabilecek bir maddedir. Faydası ise yok gibidir. Doğal olan ve işlenmemiş gıdalarımızda zaten yeterince şeker varken doğal olmayan ile vücudumuzu kirletmek neden?

Bayramda şeker tüketimi bilançosuna baktığımızda yıllık şeker ve çikolata tüketiminin yüzde 70’inin bayramda gerçekleştiğini ve yine bayramda şekere harcanan paranın yıllık yaklaşık 500 milyon lira olduğu bilgisine ulaşıyoruz. Vah benim ülkem! Sağlığımıza hiçbir katkısı olmayan bir nesneye harcanan paraya bakın! Ramazan Bayramı’na şeker bayramı demelerine şaşmamalı! Daha doğrusu şekercilerin bayramı. Sizleri bilmem ama benim aklım başıma geldi bu konuda. İnşaallah bu Ramazan Bayramı’nda kendime ve dostlarıma şeker değil hurma ikram edeceğim.

Bayramınız bayram ola…