Dünya

Putin: Nükleer santrallere tehdit yaratanlarla ne tür müzakerelerden bahsedebiliriz?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunun saldırdığı sınır bölgelerinin valileriyle yaptığı toplantının ardından gelişmeleri değerlendirdi. Putin, "Nükleer santrallere tehdit yaratanlarla ne tür müzakerelerden bahsedebiliriz?" dedi.

Abone Ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 13 Ağustos’ta gerçekleştirdiği bir toplantıda Ukrayna ile süregelen çatışmalara dair önemli açıklamalarda bulundu. Putin, Ukrayna birliklerinin Rusya topraklarından tamamen çıkarılmasının ardından sınırın güvenli bir şekilde korunması gerektiğini vurguladı. Putin'in bu açıklamaları, Vedomosti gazetesinde yer alan habere göre, sınır bölgelerinin valileriyle yaptığı bir toplantıda dile getirildi.

'Görünüşe göre düşman gelecekte müzakere pozisyonlarını iyileştirmeye çalışıyor'

Putin, Kiev'in Rusya'nın barışçıl çözüm planına geri dönme önerilerini ve ilgili tarafsız arabulucuların tekliflerini neden reddettiğinin artık netleştiğini belirtti. "Görünüşe göre düşman gelecekte müzakere pozisyonunu iyileştirmeye çalışıyor. Ancak nükleer enerji tesislerine yönelik tehdit oluşturan insanlarla ne tür müzakerelerden bahsedebiliriz? Onlarla ne hakkında konuşabiliriz?" diye sordu.

Putin, Ukrayna ordusunun Kursk ve Belgorod bölgelerinde gerçekleştirdiği saldırıların amacının, Rusya’nın Lugansk, Donetsk ve Novorossiya bölgelerini tamamen kurtarma hedefini durdurmak olduğunu ifade etti. Ayrıca, Rus Silahlı Kuvvetleri'nin taarruz hızının azalmadığını, aksine bir buçuk kat arttığını vurguladı.

Rusya lideri, Ukrayna'nın bir diğer amacının da Rusya toplumunun birliğini ve bütünlüğünü yok etmek olduğunu belirtti. Putin, "Ancak burada da Rusya vatandaşlarının bir cevabı var. Bu, başı dertte olan herkese verilen oybirliğiyle destek, orduya destek ve askerlere katılmak isteyenlerin sayısındaki artıştır," dedi.

 'Düşman kesinlikle hak ettiği karşılığı alacak ve önümüzde duran tüm hedeflere şüpheye yer bırakmayacak şekilde ulaşılacaktır'

Putin ayrıca, Ukrayna'nın Rusya sınırına taşıdığı en savaşa hazır birlikler de dahil olmak üzere, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kayıplarının dramatik bir şekilde arttığını belirtti. Putin, "Düşman kesinlikle hak ettiği karşılığı alacak ve önümüzdeki tüm hedeflere şüpheye yer bırakmayacak şekilde ulaşılacaktır" şeklinde konuştu.

Toplantıda sınır bölgelerindeki durum hakkında bilgi veren valiler, bölgelerdeki durumu değerlendirdiler. Kursk bölgesi valisi Alexey Smirnov, Ukrayna birliklerinin sınırı geçerek bölgeye 194 füze attığını, bunlardan 147'sinin düşürüldüğünü bildirdi. Şu anda 28 yerleşim biriminin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kontrolü altında olduğunu belirten Smirnov, bu yerleşimlerde yaklaşık 2.000 kişinin akıbetinin bilinmediğini söyledi. Ayrıca, Kursk bölgesinde 12 sivilin hayatını kaybettiği, 10'u çocuk olmak üzere 121 kişinin yaralandığı bilgisi verildi.

300'e yakın kişi yaralandı ve 36 kişi hayatını kaybetti

Belgorod Valisi Vyacheslav Gladkov, bölgenin sınır bölgelerindeki durumun kötüleştiğini, top, havan ve çok namlulu roketatar sistemleri (MLRS) tarafından yapılan bombardımanların sayısının arttığını ve İHA saldırılarının yoğunlaştığını belirtti. Shebekinsky bölgesinin özellikle zor bir durumda olduğunu vurgulayan Gladkov, 2024 yılında burada 300'e yakın kişinin yaralandığını ve 36 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Bryansk bölgesi valisi Alexander Bogomaz ise bölgede haftalık 80-90 saldırı yaşandığını, ancak sivil hedeflere yönelik saldırıların arttığını bildirdi. Bogomaz, acil durumlarda kullanılmak üzere geçici gözaltı merkezlerinin kurulduğunu ve bu merkezlerde kapasitenin 32.000 kişinin üzerine çıkabileceğini belirtti.

Putin'in sınır bölgelerindeki duruma yönelik bu açıklamaları, Rusya'nın Ukrayna ile mücadelesinde kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Putin, Rusya'nın karşı karşıya olduğu tüm hedeflere ulaşacağından şüphe duyulmadığını belirterek, düşmanın hak ettiği karşılığı alacağını ifade etti.