Postmodernizmden popülizme

Abone Ol

Postmodernizmin toplumsalalanda getirdiği farklılıklar zaman zaman eşleştirilse de bu döneminmodernizmin uzantısı olarak görülme eğilimi bazı sosyal bilimcilerce daha önplana çıkarılmaktadır. Buna karşılık postmodern çağın içinde farklı evrelerinbaşladığını ve hatta başka bir döneme girildiğini belirten sosyal bilimcilerinvarlığı da bir hayli mevcut. Bunu destekleyen eserleri ve makaleleri de ortaya çıkmıyordeğil. Şimdi postmodernizmden daha da ileri bir evre veya dönem olduğu iddiaedilen popülizm döneminin özelliklerine Alev Alatlı’nın da eserinde belirttiğibazı kavramlara yer vererek bakalım;[1]

Jonasizm,kişinin nefret ettiği her şeyi aynı kefeye koyduğu ve genelleme yaparakolumsuzluk üzerinden yargıya vardığı durum olarak ifade edilebilir. Günümüzdegençlerden yetişkinlere kadar olumsuz bir şekilde her alanda hâkim olan genellemelerinvarlığı dikkatinizden kaçmamıştır.

Popülizm sürecinin, liyakat sözcüğüne de şüpheylebaktığını belirten Alatlı, insanların zamanla liyakat kavramı hakkında olumsuzbir düşünceye sahip olacaklarını, bu kavramı önemseyenlerin diğer insanlarıküçümseme, kendini beğenmişlik ve ukalalık vasıfları ile beraber anılacağınıdile getiriyor.  

Popülizmin diğer bir adı iseFilistinizm. Bu kavramın içeriği isebir hayli geniş ve farklı anlamlar içeriyor. Üstün zekâların, sıra dışıvasıfların hor görüldüğü ortam, siyasetin kabalaştığı ve beraberinde liderkrizinin kendini gösterdiği bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.

Belirtilmesi gereken diğerbir kavram ise, Ters yüz edilmişhalkçılık veya ters yüz edilmiş züppelik. Medyatik olanın sorgusuz sualsizkabullenip içselleştirilmesi bunun karşılığında ise elit ve seçkin olana karşıgeliştirilen bir husumetin meydana gelmesi.

Popülizmdöneminin diğer bir belirgin özelliği ise; dilin güzel veözentili kullanımının aşırı gayretkeş olarak görülmesi ve dile verilen özenintakdir edilmiyor olması. Böylece bir yandan bilgi ve erdem kavramları alaşağıedilirken diğer yandan halk üst düzey düşünceden anlamaz söylemi yaygınlaşıyor.Bu bakış entelektüelliği ve kültürel yaratıcılığı öldürüyor. Avrupa’da da öyleolmaya başladı diyor Alev Alatlı, iyi manada kaliteli bir yapıt ortayakonulamıyor diye de ekliyor.

Popülizm olarak adlandırılan dönem ve bu döneme ait olan bazı kavramların içeriği sizce kendini bizim toplumumuzda da göstermeye başlamış mıdır?

[1] Alatlı A.(2019). Nasihatname-II (Hafazanallah),Turkuvaz Kitap, 1. Baskı, Ağustos, İstanbul. ss. 556-568.