Ekonomi

Posta sektöründen 56,1 milyar lira gelir sağlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024'ün ilk yarısında posta sektöründe kaydedilen gelişmeleri değerlendirdi. Uraloğlu, posta gönderi sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre %6,9 artarak 639,2 milyon adede ulaştığını belirtti.

Abone Ol

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yayımlanan "Türkiye Posta Sektörü Altı Aylık Pazar Verileri Raporu"na göre, posta sektörünün gelirlerinde ve gönderi sayılarında belirgin artış kaydedildi.

Ülke genelinde posta gönderi sayısının artış eğilimi gösterdiğini belirten Uraloğlu, 2024'ün ilk 6 ayında toplamda 639,2 milyon adet posta kolisi veya kargo gönderisinin gerçekleştiğini bildirdi. Bu rakam, 2023'ün aynı dönemine göre %6,9 oranında bir artışa karşılık geliyor. Uraloğlu, e-ticaret sektörünün son yıllarda hızla büyümesinin, posta hizmetlerine olan talebi de arttırdığını ifade etti. Sadece şehirler arası gönderiler %80,7 oranında gerçekleşirken, bu durum sektöre olumlu yansımalar sağladı.

Sektörün Net Satış Gelirleri

Sektördeki büyüme gelir rakamlarına da yansıdı. Posta sektörünün net satış gelirleri, 2024’ün ilk yarısında 56,1 milyar lira seviyesine ulaştı. Bu gelir, haberleşme gönderilerinden elde edilen yaklaşık 7,2 milyar lira ve diğer posta gönderilerinden elde edilen 48,9 milyar liradan oluştu. Pandemi döneminde e-ticaretin hızlı yükselişiyle 2020 yılında 13,1 milyar liraya ulaşan sektör gelirleri, 2023'te 66,7 milyar liraya kadar çıkmıştı. 2019’da ise bu rakam sadece 7,7 milyar liraydı.

Gönderi Hacminde Sürekli Artış

Posta sektörü, gönderi hacminde sürekli bir artış sergiliyor. 2024'te toplamda 9 bin 363 posta acentesi ve şube faaliyet gösterdi. Bu dönemde, toplam 132,8 milyon haberleşme gönderisi gerçekleştirilirken, bu gönderilerin %85,2'si şehirler arası olarak yapıldı. Haberleşme gönderisi teslimatında en çok işlem yapılan iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya oldu. Posta sektöründe yetkilendirilmiş 52 hizmet sağlayıcı bulunuyor ve bu hizmet sağlayıcılara 26 ulusal, 33 yerel olmak üzere toplam 59 yetkilendirme verildi.

E-Ticaretin Katkısı ve Kargo Gönderilerindeki Artış

E-ticaretin yaygınlaşması, posta kolisi ve kargo gönderilerinin de hızla artmasına sebep oldu. 2023'te 598 milyon olan gönderi sayısı, 2024'te 639,2 milyona ulaşarak, e-ticaretin posta pazarını güçlendirdiği görülüyor. Uraloğlu, sektörün e-ticaretten sağladığı bu ivmenin, posta hizmet sağlayıcılarının da iş hacmini genişlettiğini vurguladı.

Artan Yatırımlar

Posta sektörünün hızla büyümesiyle birlikte, sektöre yapılan yatırımlar da önemli ölçüde artış gösterdi. 2023'ün ilk yarısında 1,5 milyar lira olarak kaydedilen yatırım miktarı, 2024'te 4,8 milyar lirayı aştı. Bu yatırımların artması, hem hizmet kalitesinin hem de altyapının iyileştirilmesine yönelik atılan adımları yansıtıyor. Bakan Uraloğlu, posta trafiğindeki bu artışın, hizmet sağlayıcıların daha güçlü bir altyapıya sahip olması gerekliliğini doğurduğunu belirtti.