Dünya

Portekiz yangınlarla boğuşuyor: 62.000 hektar alan yandı, yedi kişi hayatını kaybetti

Portekiz’de etkisini sürdüren sıcak hava dalgası, 50’den fazla belediyede maksimum yangın riski oluşturdu. Ülke genelinde çıkan yangınlar sonucu şimdiye kadar yedi kişi hayatını kaybetti

Abone Ol

Portekiz'in kuzey ve orta bölgelerinde kontrol altına alınamayan yangınlar devam ederken, özellikle Aveiro bölgesinde yangınla mücadele için geniş çaplı bir itfaiye ekibi görevlendirildi. Sever do Vouga ve Albergaria-a-Velha’da yangınlar hafiflemeye başlasa da, sabah saatlerinde 1.000'den fazla itfaiyeci 320 araçla yangın söndürme çalışmalarına katıldı.

Albergaria-a-Velha Sivil Savunma Koordinatörü João Oliveira, yangının neredeyse tamamen kontrol altına alındığını ancak 40'tan fazla evin zarar gördüğünü belirtti. Oliveira de Azeméis’de ise yaklaşık 400 itfaiyeci, Çarşamba sabahı erken saatlerde başlayan yangını kontrol altına almak için çalışıyor.

Gondomar'da Tahliyeler Devam Ediyor

Porto bölgesindeki Gondomar belediyesinin Melres kasabasının Branzelo bölgesinde evler tahliye edildi. 170’den fazla itfaiyeci, 39 araçla yangın söndürme çalışmalarını sürdürüyor. Gondomar Belediye Başkanı Marco Martins, yangınla mücadelenin zorlu geçtiğini, çok sayıda aktif yangın cephesi olduğunu açıkladı.

Portekiz, İspanya ve Fas'tan gelen yardımlarla yangınla mücadeleye devam ediyor. İspanya’dan gelen 230 askeri itfaiyeciye ek olarak, Fas da iki Canadair uçağı ile destek sağladı. Ayrıca, Avrupa Komisyonu, Portekiz’in talebi üzerine AB Sivil Koruma Mekanizması'nı devreye sokarak sekiz yangın söndürme uçağını görevlendirdi.

62 Bin Hektar Alan Kül Oldu

Portekiz genelinde 62.000 hektardan fazla alan yangınlardan etkilendi. Bu yangınlar, özellikle kuzey ve orta bölgelerde büyük tahribata yol açtı. Tábua belediyesi, üç itfaiyecinin hayatını kaybettiği için üç günlük yas ilan etti. Ölenlerin arasında dört itfaiyeci ve üç sivil bulunuyor.

Portekiz hükümeti, yangınların etkilediği bölgelerde olağanüstü hal ilan ederek acil durum planlarını devreye soktu.