Genel

Pogrom nedir, ne anlama geliyor? Pogrom ne demek, etimoloji!

Son günlerde en çok merak edilen kelimelerden biri olan pogrom ne demek? Pogrom örnekleri neler? Pogrom sözcüğünün TDK sözlük anlamı nedir? Pogrom sözcüğünün etimolojik kökenine dair tüm detaylar...

Abone Ol

Pogrom, son günlerde anlamı en çok merak edilen kelimelerden biri. Diriliş Postası okurları için pogroma dair tüm detayları araştırdık. Peki pogrom nedir? Pogrom ne demek? İşte bu çok merak edilen kelimeye dair bütün detaylar…

Pogrom sözcüğü, belirli bir etnik, dini ya da sosyal gruba yönelik organize şiddet ve katliam demektir. Genelde Yahudilere karşı işlenen şiddet eylemlerini tanımlamakta kullanılsa da başka gruplara yönelik şiddeti tanımlamak için de kullanılabilir.

Genellikle aniden gerçekleşmesiyle bilinen pogromlar, hedef olan grubun mülklerinin tahrip edilmesi, yağmalama, cinayet ve tecavüz gibi eylemleri içermektedir.

Pogrom Örnekleri

Tarihin farklı dönemlerinde farklı gruplara karşı uygulanan pogromların en çok bilinen örneği 19. ve 20. yüzyıllarda Doğu Avrupa'da Yahudilere karşı gerçekleştirilmiştir. Rus İmparatorluğu zamanında Yahudiler pogromların birincil hedefiydi. Uğradıkları saldırıların sonucunda Yahudiler büyük oranda zarara uğramıştır. Bu tahribatsa pek çok Yahudi'nin göç etmesine sebebiyet vermiştir. Bugün ise daha önce pogroma uğramış Yahudiler Filistin'de pogrom uygulamaktadır.

Pogrom ne demek, etimoloji!

Pogrom kelimesi, Rusça'da погром (pogrom) sözcüğünden türetilmiştir ve yıkım, şiddetli saldırı anlamlarını taşır. Rusça'da, пo (po: üzerine) ve гром (grom: gürültü veya yıkım) tümcelerinin birleşmesinden meydana gelir.

Pogrom sözcüğü nasıl kullanılır?

Pogrom sözcüğü büyük insan kitlelerinin kıyımını tanımlamak için kullanılır. Bu ifade, devletlerin doğrudan veya dolaylı desteği ile meydana gelen ve büyük ölçekte etki bırakan olayları tanımlar.