Ekonomi

Plastik şişelerde satılan suların plastik içeriği şoke etti

Plastik şişelerde satılan suların bilinenden 10-100 kat daha fazla plastik içerdiği ortaya çıktı. National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, plastik şişelerdeki sularda litre başına ortalama 240 bin nanoplastik tespit edildi.

Abone Ol

Araştırmayı yürüten bilim insanları, plastik şişelerin üretim, doldurma ve nakliye süreçlerinde plastik parçacıkların suya karıştığını belirtti. Nanoplastikler, suda çözünmeyen ve insan vücuduna zarar verebilecek küçük plastik parçacıklardır.

Araştırmanın sonuçları, plastik şişelerde satılan suların insan sağlığı için potansiyel bir risk oluşturabileceğini gösteriyor. Nanoplastiklerin vücuda girmesi, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, kansere ve diğer sağlık sorunlarına yol açabileceği düşünülüyor.

Plastik şişelerdeki sular neden bu kadar pahalıya satılıyor?

Plastik şişelerdeki suların yüksek fiyatları, tüketiciler arasında tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bazı tüketiciler, plastik şişelerin çevreye zarar verdiğini ve bu nedenle daha pahalı olması gerektiğini savunuyor. Diğer tüketiciler ise, plastik şişelerdeki suların sağlıklı olmadığını ve bu nedenle daha ucuz olması gerektiğini düşünüyor.

Plastik şişelerdeki suların pahalı olmasının birkaç nedeni bulunuyor. Bunlardan biri, plastik şişelerin üretiminin ve geri dönüşümünün maliyetli olmasıdır. Bir diğer neden ise, plastik şişelerdeki suların pazarlama ve dağıtım maliyetlerinin yüksek olmasıdır.

İstanbul'da dışarıda satılan 500 ml'lik pet şişelerdeki sular 10 liraya satılıyor.