Ekonomi

Piyasalarda kara pazartesi! ABD resesyon endişesi küresel piyasalarda kriz yarattı

Küresel piyasalar, ABD'deki artan endişelerin ardından haftaya tarihi bir düşüşle başladı. Japonya ve Avrupa borsalarında düşüş görüldü. BIST, vade işlemlerine %6,72 değer kaybıyla başladı. Bitcoin ise fiyatındaki artış endişesiyle son 24 saatte %12,5 düştü.

Abone Ol

ABD'de ekonomik aktivitenin beklenenden daha fazla yavaşlayabileceği endişeleri, satış baskısını artırıyor. Geçen haftaki istihdam raporlarının resesyon kaygılarını daha da derinleştirmesi, küresel piyasalarda satış ağırlıklı bir seyrin devam etmesine yol açtı. ABD Merkez Bankası (Fed), çarşamba günü toplantısında faiz oranlarını sabit bırakırken, Eylül toplantısı için indirim sinyali verdi. Ancak, açıklanan veriler risk algısını önemli ölçüde artırdı.

Tarım dışı istihdam, 114 bin artışla beklentilerin altında kalırken, Haziran verisi 206 binden 179 bine revize edildi. Saatlik kazançlar %0,2 artış gösterdi ve işsizlik oranı %4,3’e çıkarak Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Fed yetkilileri de ilk değerlendirmelerini yaptı; Chicago Fed Başkanı Goolsbee, bir veriye aşırı tepki vermeyeceklerini ve daha fazla veri beklediklerini belirtti. Richmond Fed Başkanı Barkin ise bir istihdam raporu daha açıklanmadan karar verilmeyeceğini ifade etti.

Piyasalarda, Fed'in Eylül'de 50 baz puan faiz indirme ihtimali %75'in üzerine çıktı. Resesyon endişeleri, güvenli liman varlıklarına talebi artırırken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %3,72’ye inerek 29 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü, ardından %3,73'te dengelendi. Dolar endeksi 102,9'a gerilerken, altının ons fiyatı %0,3 azalışla 2,435 dolara indi. Brent petrolün varil fiyatı ise %1,65 düşüşle 76,2 dolara geriledi.

Kriptoda sert düşüş

Kripto para piyasasında Bitcoin, %10'un üzerinde değer kaybederek 52,900 dolara düştü. New York Borsası'nda Cuma günü Nasdaq %2,45, S&P 500 %1,84 ve Dow Jones %1,51 geriledi. Endeks vadeli kontratlar, haftaya %4'e yakın düşüşle başladı.

Avrupa ve Asya borsaları düşüşte

Borsaları da benzer bir satış dalgasıyla açıldı. Asya borsalarında Japonya'nın Nikkei 225 endeksi %0,5, Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1,8 değer kaybı yaşarken, Çin'in Şanghay bileşik endeksi %0,4 düşüşle kapandı.

Piyasalarda bugünün verileri

Bugün piyasaların yönü, Türkiye'nin temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) verilerine odaklanacak. Piyasalarda takip edilecek veriler şöyle sıralandı:

  • 10.00 Türkiye, temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)
  • 10.00 Türkiye, temmuz ayı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE)
  • 10.55 Almanya, temmuz ayı hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 11.00 Avro Bölgesi, temmuz ayı hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 11.30 Avro Bölgesi, Ağustos Sentix yatırımcı güven endeksi
  • 11.30 İngiltere, temmuz ayı hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 12.00 Avro Bölgesi, haziran ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)
  • 16.45 ABD, temmuz ayı hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 17.00 ABD, temmuz ISM Hizmet Sektörü PMI

Tüm bu verilerin piyasalardaki volatiliteyi artırması ve yatırımlardaki risk algısını yeniden şekillendirmesi bekleniyor.