Ekonomi

Piyasalar yeni haftaya pozitif başladı - 12 Ağustos 2024

Küresel piyasalar haftaya pozitif seyirle başlarken, yurt içinde işsizlik oranı ve perakende satışlar, yurt dışında ise ABD'de tüketici enflasyon beklentisi ile federal bütçe dengesi takip edilecek.

Abone Ol

ABD'de resesyon endişelerinin azalmasının ardından bu hafta açıklanacak makroekonomik verilerin küresel ekonomik aktiviteye dair ipuçları vermesi bekleniyor. Küresel piyasalardaki toparlanma, resesyon endişelerinin abartıldığına yönelik artan beklentilerle devam ederken, ABD'de açıklanacak enflasyon verisi piyasalarda odak haline geldi.

TÜFE'NİN ARTMASI BEKLENİYOR

Analistler, bu verinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekteki politikalarına dair ipuçları verebileceğini ve piyasa yönünü belirleyebileceğini belirtti. Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 0,2, yıllık ise yüzde 3 artması bekleniyor. Bu durumun piyasalarda dalgalanmalara yol açabileceği öngörülüyor.

Fed yetkililerinin açıklamaları da önem taşırken, Boston Fed Başkanı Susan Collins, enflasyonun güçlü bir iş gücü piyasası ortamında düşmeye devam ederse faiz oranlarının yakında düşürülebileceğini ifade etti. Collins, Eylül toplantısı öncesinde daha fazla veri beklediğini ve ekonominin sağlıklı bir iş gücü piyasasını koruması gerektiğini vurguladı.

BRENT PETROLÜN VARİL FİYATI 79,5 DOLARA YÜKSELDİ

Para piyasaları, Fed'in yılın kalanında üç faiz indirimi yapabileceğini gösteriyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,93 seviyelerinde, dolar endeksi 103,2'de, altının ons fiyatı 2,433 dolara, Brent petrolün varil fiyatı ise 79,5 dolara yükseldi.

ABD İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARINDA DÜŞÜŞ

New York borsası, Fed yetkililerinin "güvercin" mesajları ve işsizlik maaşı başvurularındaki düşüş nedeniyle cuma gününü artışla tamamladı. Dow Jones endeksi yüzde 0,13, S&P 500 endeksi yüzde 0,47, Nasdaq ise yüzde 0,51 değer kazandı. Endeks vadeli kontratlar haftaya yükselişle başladı.

Avrupa borsaları, küresel satış baskısının ardından toparlanma ile haftanın son işlem gününü artışla tamamladı. Analistler, Almanya başta olmak üzere ekonomik endişelerin sürdüğünü ve ECB'nin faiz indirimine gideceğini öngörüyor. Almanya'da temmuz ayı TÜFE'sinin aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 2,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,28, Almanya'da DAX 40 yüzde 0,24, Fransa'da CAC 40 yüzde 0,31, İtalya'da FTSE MIB 30 ise yüzde 0,13 oranında arttı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar haftaya yükselişle başladı.

ASYA BORSALARI

Asya borsalarında, New York'taki alış eğilimi haftanın ilk işlem gününe taşındı ve bölgedeki makroekonomik veriler takip edilecek. Dolar/yen paritesi yüzde 0,2 artışla 147,2 seviyesinde. Çin Merkez Bankası, tahvil piyasasındaki riskleri belirtmesi üzerine, Çin'in 10 yıllık tahvil faizi 5 baz puan artarak yüzde 2,25'e yükseldi. Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,1, Hong Kong'da Hang Seng yüzde 1,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,1 değer kazandı. Japonya borsasında ise tatil nedeniyle işlem yapılmadı.

BIST 100 ENDEKSİNDE DÜŞÜŞ

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, cuma günü yüzde 1,89 düşüşle 9,907.38 puandan kapandı. Dolar/TL, önceki gün kapanışa göre yüzde 0,2 artışla 33,5650'den, bugünkü işlemlerde yüzde 0,1 azalışla 33,5490'dan işlem görüyor. Bugün yurt içinde işsizlik oranı ve perakende satışlar, yurt dışında ise ABD'deki tüketici enflasyonu ve federal bütçe dengesi takip edilecek. Teknik olarak BIST 100'de 9,800 ve 9,750 puan destek, 10,200 ve 10,300 puan direnç olarak kaydedildi.