Ekonomi

Piyasalar merkez bankalarının verilerine odaklandı

Piyasalar, bu ay başta ABD Merkez Bankası olmak üzere büyük merkez bankalarının faiz kararlarıyla bunlara yön verebilecek önemli makroekonomik verilerin açıklanmasını bekliyor. ECB 12 Eylül, Fed 18 Eylül, TCMB ile BoE 19 Eylül, BoJ 20 Eylül'de para politikası kararını verecek.

Abone Ol

Piyasalar, bu ay başta ABD Merkez Bankası olmak üzere büyük merkez bankalarının faiz kararları ve önemli makroekonomik verilerin açıklanmasını bekliyor. ECB 12 Eylül, Fed 18 Eylül, TCMB ve BoE 19 Eylül, BoJ 20 Eylül'de para politikası kararlarını açıklayacak. Eylül'ün ilk haftasında, ABD'nin istihdam verileri ve Kanada Merkez Bankası'nın (BoC) faiz kararı piyasaların odağında olacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Rusya Merkez Bankası, eylül ayının ikinci haftasında para politikası kararlarını açıklayacak, Fed, İngiltere Merkez Bankası (BoE), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Norveç Merkez Bankası'nın faiz kararları ise üçüncü haftada belli olacak.

Ayın son haftasında Avustralya (RBA) ve İsviçre (SNB) merkez bankaları faiz kararlarını duyuracak.

ABD'de 2 Eylül İşçi Bayramı nedeniyle piyasalar kapalı olacak. 4 Eylül'de Fed'in "Bej Kitap" raporu ve aynı gün JOLTS açık iş sayısı verileri açıklanacak. Özel sektör istihdam verileri 5 Eylül, tarım dışı istihdam verileri ise 6 Eylül'de duyurulacak. Bu veriler, iş gücü piyasasındaki yumuşamanın yanı sıra Fed'in faiz indirimine dair ipuçları sunacak.

Eylül'ün ikinci haftasında 11 Eylül'de Ağustos ayı tüketici, 12 Eylül'de de üretici enflasyonu verileri açıklanacak. 17 Eylül'de Ağustos ayı perakende satış ve sanayi üretimi verileri paylaşılacak. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 17-18 Eylül tarihlerinde toplanacak. 18 Eylül'de Fed, faiz kararını ve ekonomik tahminlerini açıklayacak.

ABD Ticaret Bakanlığı, 26 Eylül'de ikinci çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) tahminlerini duyuracak. 27 Eylül'de ise çekirdek kişisel tüketim harcamaları verileri açıklanacak.

Euro Bölgesi'nde 4 Eylül'de temmuz ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), 5 Eylül'de perakende satış verileri, 6 Eylül'de ikinci çeyrek büyüme ve istihdam verileri açıklanacak. ECB, 12 Eylül'de para politikası kararını verecek. Euro Bölgesi temmuz ayı sanayi üretimi verileri 13 Eylül, ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi 18 Eylül'de paylaşılacak.

İngiltere'de 10 Eylül'de temmuz ayına ait iş gücü istatistikleri, 11 Eylül'de GSYH tahmini ve sanayi üretimi verileri açıklanacak. 18 Eylül'de ağustos ayı tüketici enflasyonu verileri duyurulacak. BoE, eylül ayı para politikası kararını 19 Eylül'de açıklayacak.

Japonya'da ikinci çeyreğe ait GSYH 9 Eylül'de, 12 Eylül'de ağustos ayı üretici enflasyonu, 13 Eylül'de temmuz ayı sanayi üretimi verileri, 19 Eylül'de ise ağustos ayı TÜFE verileri açıklanacak. BoJ, faiz kararını 20 Eylül'de belirleyecek.

Türkiye'de ayın ilk iş gününde ikinci çeyreğe ait GSYH verileri açıklanacak. 3 Eylül'de ağustosa ait üretici ve tüketici enflasyonu verileri paylaşılacak. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 6 Eylül'de değerlendirecek. 10 Eylül'de temmuz ayı iş gücü ile sanayi üretimi verileri açıklanacak. TCMB, 19 Eylül'de para politikası kararını verecek.

Diğer büyük merkez bankalarının kararları da takip edilecek. BoC, 4 Eylül'de yeni faiz kararını duyuracak. Norveç Merkez Bankası 19 Eylül'de, RBA ise 24 Eylül'de para politikası kararını açıklayacak. SNB, 26 Eylül'de faiz kararını duyuracak.