Ekonomi

Piyasalar haftayı pozitif kapatıyor: Fed’in büyük faiz indirimi risk iştahını artırdı

Küresel hisse senedi piyasaları, Fed’in büyük oranlı faiz indirimleri sonrasında haftayı pozitif kapatmaya hazırlanıyor. Özellikle teknoloji sektörü ve küçük ölçekli firmalar, yüksek borç seviyelerine rağmen performanslarını artırarak dikkat çekti.

Abone Ol

Faiz indiriminin ardından ABD doları değer kaybederken, altın ve petrol gibi emtia fiyatları yükseldi. Altın yeni bir zirveye ulaşırken, ham petrol önemli bir toparlanma gösterdi. Kripto paralar da bu yükselişe ayak uydurdu, Bitcoin son üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Avrupa'da büyük endeksler risk iştahının artmasıyla haftayı yukarıda kapatmaya hazırlanıyor. Euro Stoxx 600 %1,7, DAX %1,62, CAC 40 %2,01 ve FTSE 100 %0,67 yükseldi. Avrupa teknoloji sektörü, Fed’in faiz indirimi sonrası güçlü kazançlar sağladı.

Özellikle ASML %4,6 ve SAP %3,27 değer kazandı. Madencilik ve enerji hisseleri de yükselen emtia fiyatları sayesinde olumlu performans gösterdi. Rio Tinto %1,34, Glencore %4,55, Anglo American %7,89, Shell %2,41 ve BP %3,24 oranında arttı.

Tüketici hisseleri de faiz indiriminden olumlu etkilenirken, LVMH %3, Hermès ise %3,21 yükseldi. Ancak ilaç sektörü, savunmacı hisselere olan talebin azalmasıyla geriledi. Novo Nordisk %2,25, AstraZeneca %4,05 ve GSK %5,41 oranında düşüş yaşadı.

Wall Street’te Ralli: Fed’in Faiz İndirimi İyimserliği Artırdı

ABD hisse senetleri, Fed’in %0,5 oranındaki faiz indirimiyle yükselmeye devam etti. Dow Jones %1,53, S&P 500 %1,56 ve Nasdaq %1,87 yükseldi. Küçük ölçekli şirketlerin yer aldığı Russell 2000 endeksi %3,22 oranında değer kazandı.

Enerji sektörü %5,21 ile en çok yükselen sektör olurken, telekomünikasyon, sanayi ve malzeme sektörleri de haftayı kazançla kapattı. Bununla birlikte, tüketici ürünleri, gayrimenkul ve sağlık sektörü geride kaldı.

Asya Pasifik piyasaları da haftayı pozitif kapatmaya yöneldi. Japonya’nın Nikkei 225 endeksi, Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını değiştirmemesiyle %2 oranında yükseldi. Çin Merkez Bankası da faiz oranlarını sabit tutarken, ekonomiyi destekleme vaadinde bulundu.