İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, döviz büroları ve bankaların dolar alımını durdurmasına neden olan sahte dolar iddialarıyla ilgili re'sen soruşturma başlattı. İstanbul merkezli sahte para basımı ve dağıtımı iddialarının araştırılması amacıyla Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından soruşturma açıldı.
Sahte Dolar İddiaları Nedir?
Sosyal medyada ve bazı basın organlarında gündeme gelen sahte dolar iddialarına göre, yurt dışında basılan sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların piyasaya sürüldüğü öne sürülüyor. Özellikle Kapalıçarşı'daki bazı döviz büroları ve bankalar, bu sahte paralardan etkilenmemek için dolar alımını durdurmuştu. Piyasadaki sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların, gerçek paralardan ayırt edilmesinin çok zor olduğu ifade ediliyor.
TBB'den 'Sahte Döviz' Açıklaması
Türkiye Bankalar Birliği'nden yapılan açıklamada "Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır" denildi.
Merkez Bankası Kontrollerin Yapıldığını Duyurdu
Merkez Bankası da sahte döviz basımı ve dolaşımı hakkında açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada, "Bankamız, banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürütmektedir. Bu kapsamda son günlerde piyasada sahte yabancı banknot dolaşımının arttığına dair haberlere konu olan sahte efektifler, adli merciler tarafından bilirkişi raporu düzenlenmesi amacıyla Bankamıza gönderilmiştir. Söz konusu sahte efektiflere dair Bankamız tarafından hazırlanan bilirkişi raporları, adli mercilerin yanı sıra bankacılık sektörünün uyarılmasını teminen Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile paylaşılmıştır. Bunun yanında teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik gerekli yönlendirmeler yapılmıştır." ifadelerine yer verildi.