Yaşam

Pink Floyd 362 milyon avro değerindeki müzik haklarını kime satacak?

Efsanevi İngiliz rock grubu Pink Floyd, müzik kataloğunu ve isim-haklarını 400 milyon dolara (362 milyon euro) Sony Music'e satmayı kabul etti.

Abone Ol

Financial Times tarafından ilk kez duyurulan ve Variety tarafından doğrulanan bu anlaşma, grubun "Dark Side of the Moon", "The Wall", "Wish You Were Here", "Animals" ve "Piper at the Gates of Dawn" gibi klasik albümlerini dikkate alarak son yılların en büyük ve en değerli anlaşmalarından biri olarak kabul ediliyor.

Anlaşma, kayıtlı müzik haklarını kapsıyor ancak şarkı yazarlığı haklarını içermiyor; bu haklar bireysel yazarlarda kalmaya devam edecek. İsim ve benzerlik hakları ise ticari ürünler, tiyatro ve benzeri hakları içeriyor.

Yıllardır süren grup içi anlaşmazlıklara rağmen bu anlaşmanın sonuçlanması dikkat çekici. Özellikle Roger Waters ve David Gilmour arasındaki gerilim bu anlaşmazlıkların merkezindeydi. Gilmour, Rolling Stone'a yaptığı açıklamada, satışa finansal nedenlerden çok "karar alma ve grubu sürdürmekle ilgili tartışmalardan kurtulma" amacıyla ilgi gösterdiğini belirtti ve "Finansal olarak ilgilenmiyorum, sadece uzun süredir devam eden bu çamur banyosundan kurtulmak istiyorum" dedi.

Gilmour'un "çamur banyosu" olarak nitelendirdiği durum, muhtemelen kendisiyle Waters arasındaki gerilimleri ifade ediyor. Bu gerilim, Gilmour'un Waters'ı antisemitist olmakla suçlamasıyla son dönemde yeniden gündeme gelmişti.

Suçlamaları Reddetti!

Geçen yıl Roger Waters, Berlin'deki bir konserde Nazi tarzı bir üniforma giymesinin ardından Alman polisince soruşturulmuştu. Waters, Frankfurt şehrinin antisemitizm suçlamalarıyla konseri iptal etmeye çalışmasının ardından açtığı davayı kazanarak konserini gerçekleştirmişti. Waters, bu suçlamaları her zaman reddetti.

İki yıl önce, Variety, Pink Floyd'un kayıtlı müziğini 500 milyon dolara kadar satmayı planladığını bildirmişti. Ancak potansiyel alıcılar, Waters'ın 2022'de Rolling Stone'a verdiği röportajda İsrail hakkında yaptığı kışkırtıcı yorumlar ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin "provokasyonsuz olmadığını" söylemesi nedeniyle geri adım attılar. Bu yıl ise Waters, müzik hakları şirketi BMG tarafından solo sanatçı olarak desteklenmeyi bıraktı.

Pink Floyd'un müzik kataloğunu satması, Sony'nin bu yılın başlarında Queen'in kataloğunu 1 milyar eurodan fazla bir bedelle satın almasının ve Bruce Springsteen ile Bob Dylan'ın kataloglarına daha fazla harcama yapmasının ardından geldi.