Ekonomi

Petrol fiyatlarında son durum - 13 Eylül 2024

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 71,96 dolardan işlem görüyor. Dün 72,51 dolara kadar yükselen ve günü 71,82 dolardan tamamlayan Brent petrolün fiyatı, saat 09.22 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 artarak 71,96 dolara çıktı. Bu arada Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili 68,53 dolara alıcı buldu.

Abone Ol

Petrol fiyatları, Francine Kasırgası'nın Meksika Körfezi'ndeki petrol üretimini olumsuz etkilemesi nedeniyle yükseldi. ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi, kasırganın, Louisiana'nın güney bölgelerinde saatte 160 kilometreye kadar çıkan rüzgarlar getirdiğini ve "hayati tehlike oluşturabilecek nitelikte" olduğunu belirtti. Kasırganın şiddetli yağış ve rüzgarların yanı sıra bölgesel sellere yol açabileceği uyarısında bulunuldu.

ABD Güvenlik ve Çevre Uygulama Bürosu, Meksika Körfezi'ndeki petrol üretiminin yaklaşık yüzde 41,7'sinin ve doğal gaz üretiminin yüzde 53,3'ünün etkilendiğini tahmin etti. Ayrıca, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) OPEC'in ham petrol üretiminin azaldığını bildirmesi, piyasa oyuncularındaki arz endişelerini artırarak fiyatların yukarı yönlü hareketini destekliyor. IEA'nın ağustosa ilişkin raporuna göre, OPEC'in ham petrol üretimi, günlük 70 bin varil azalarak 27 milyon 370 bin varile düştü.

OPEC ve OPEC dışı bazı ülkelerin oluşturduğu OPEC+ grubunun ekim ayındaki üretim artışını erteleme kararı, petrol fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor. Öte yandan, küresel petrol üretiminin artması ve ABD'nin ticari ham petrol stoklarının yükselmesi, fiyatların yükselişini sınırlıyor.

Dün IEA tarafından yayımlanan raporda, ağustosta küresel petrol üretiminin günlük yaklaşık 80 bin varil artarak 103 milyon 530 bin varile ulaştığı belirtildi. Bu da küresel petrol arzının etkilenmeyeceği beklentilerini artırarak fiyatları baskılıyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 800 bin varil artarak 419 milyon 100 bin varile çıktığını açıkladı. Bu durum, dünyanın en büyük petrol tüketeni olan ABD'de talebin yavaşladığını göstererek fiyatların aşağı yönlü hareketine destek oluyor.

Brent petrol için teknik olarak 73,03 ile 74,09 dolar aralığı direnç, 70,75 ile 69,53 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izlenebilir.