Ekonomi

Petrol fiyatları haftaya nasıl başladı? -12 Ağustos 2024

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 79,89 dolardan işlem görüyor.

Abone Ol

Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 79,89 dolardan işlem görüyor. Cuma günü 79,83 dolara kadar yükselen Brent petrol, günü 79,66 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Bugün saat 09.27 itibarıyla yüzde 0,3 artışla 79,89 dolar seviyesine ulaştı. Aynı dakikalarda Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili ise 77,20 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de resesyon endişelerinin azalması ve Orta Doğu'daki gerginliklerin etkisiyle üst üste beşinci kez yükseliş gösteriyor. Uzmanlar, küresel piyasalarda toparlanmanın devam ettiğini, ancak gözlerin bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verisine çevrildiğini belirtiyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bundan sonraki politikalarına ilişkin ipucu verebileceği düşünülen bu veri, piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabilir. Boston Fed Başkanı Susan Collins, enflasyonun güçlü bir iş gücü piyasasıyla birlikte aşağı yönlü seyretmesi durumunda bankanın yakında faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğini ifade etti.

Öte yandan, para piyasalarındaki fiyatlamalar Fed'in yılın geri kalanında üç kez faiz indirimine gidebileceğini gösteriyor. Düşük faiz oranlarının ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine ve bunun da petrol fiyatlarını yukarı yönlü desteklemesine neden olabileceği öngörülüyor.

Ayrıca, Orta Doğu'da devam eden çatışmalar petrol fiyatlarındaki yükselişte önemli bir etken olmaya devam ediyor. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından İran'ın İsrail'e misilleme yapma ihtimali, bölgedeki karışıklıkları artırabilir. Bu durum, küresel petrol rezervlerinin büyük bir kısmının bulunduğu Orta Doğu’da arzda aksama yaşanabileceği endişesini doğuruyor ve petrol fiyatlarını destekliyor.

Teknik analizlere göre Brent petrolün varil fiyatında 79,68 ile 79,84 dolar aralığının direnç, 79,42 ile 79,32 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.