Dünya

Petro'dan Venezuela'ya dönüşümlü hükümet önerisi!

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Venezuela'da 28 Temmuz'da gerçekleştirilen devlet başkanı seçimi sonrası yaşanan siyasi krize çözüm olarak "dönüşümlü hükümet" önerisi sundu.

Abone Ol

Petro, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya çağrıda bulunarak, ülkedeki siyasi çıkmazı çözmek için Kolombiya'nın geçmişteki "Ulusal Cephe" deneyiminin bir model olarak kullanılabileceğini belirtti.

Kolombiya basını, Petro'nun önerisinin, iktidarın dönüşümlü olarak paylaşılmasını öngören bir sistem olarak değerlendirildiğini bildirdi. Eğer Maduro, Petro'nun bu çağrısını kabul ederse, Venezuela'da iktidarın sırayla yönetileceği bir sistemin uygulanabileceği ifade ediliyor.

Sınırlar Açık Kalacak

Petro, ayrıca Venezuela'ya uygulanan tüm yaptırımların kaldırılmasını, ulusal barışın sağlanmasını ve yeni, özgür seçimlerin yapılmasını talep etti. Kolombiya'nın Venezuela ile olan sınırlarının açık kalacağını vurgulayan Petro, "Venezuela'daki iç siyasi çözüm, barışa giden en iyi yoldur ve bu karar sadece Venezuelalılara aittir. Halklarımızın ortak refahını artırmak için sınırlar açık kalacak." şeklinde konuştu.