Dünya

Perde arkasındaki güç: Siber Savaş!

Abone Ol

DİRİLİŞ POSTASI / GÖKHAN EREK

Hamas’ın Silahlı Kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları’nın, İsrail’e yönelik 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu karşılıklı çatışmalar şeklinde devam ediyor. Kara, hava ve deniz şeklinde süren saldırılar ön planda iken, siber savaş alanında ne gibi çalışmalar yapıldığı ise merak ediliyor. 

Hamas ve İsrail arasında siber savaş anlamında neler yapılıyor, Bütün dünya Hamas’ın, tünellerine odaklanmışken, Hamas’ın ‘Siber Tünelleri’ var mı, İsrail, siber saldırılara karşı ne gibi tedbirler alıyor, Hamas'ın, İsrail'e karşı kullandığı BİBİ adlı casus yazılımın İsrail'e verdiği zararlar neler, Hamas siber güvenlik anlamında ne gibi çalışmalar yapıyor?

Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Cahmutoğlu, Diriliş Postası’na değerlendirdi.

SİBER SAVAŞ İLAN ETTİLER!

Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Cahmutoğlu, Hamas ve İsrail arasında yaşanan savaşın başladığı günlerden itibaren, siber alanda oldukça yoğun faaliyetler gözlemlediklerini belirterek, “İlk günlerde 30 civarı hacker ve hacktivist grup, İsrail ya da Hamas tarafında yer aldıklarını açıklayıp siber savaş ilan ettiler. İlerleyen günlerde ise toplamda 100’ün üzerinde aktif grup tespit ettik. Bu grupların bir kısmı Rusya Ukrayna savaşı süresince ilgili taraflara destek amaçlı oluşan gruplardı. Bunlar bir süre boşta kaldı. İsrail Hamas savaşı başlayınca bu bölgeye entegre oldular. Dolayısıyla siber alandaki faaliyet bu şekilde.” şeklinde konuştu.

İRAN MENŞEİLİ GRUPLARDAN SİBER OPERASYONLAR

Doğrudan İran menşeli grupların da siber operasyonlarının söz konusu olduğunu ifade eden, Ersin Cahmutoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “İsrailli hedeflere yönelik saldırılar gerçekleştirildi. Henüz siber alanda yıkıcı saldırılar görmedik ancak bu görmeyeceğimiz anlamına gelmez. Yani yaşanılan şeyler bir siber savaş değil, en fazla siber çatışma olmuştur.”

HAMAS’IN SİBER TÜNELLERİ

Hamas’ın, İsrail karşısında özellikle kara harekatında en güçlü olduğu alanlardan biri de sahip olduğu tüneller. Dikkatle takip edilen konulardan biri de Hamas’ın siber anlamda nasıl bir güce sahip olduğu.

Cahmutoğlu, Hamas’ın teknik kapasite anlamında gelişmiş ve spesifik bir siber cephane ya da iletişim yolundan söz edilemeyeceğini belirterek, “İran destekli bazı teknik araçların olduğu iddia edilse de bunların kapasitesi ve yetenekleri çok sınırlıdır. Yani gizli yeraltı tünelleri gibi underground tarafta siber tünellerden söz etmek mümkün değil henüz.” ifadelerini kullandı.

İSRAİL’DEN SALDIRILARA KARŞI TEDBİRLER

İsrail’in, uzun yıllardır İran kaynaklı siber saldırılar yaşadığını hatırlatan Cahmutoğlu, “Bu saldırılar, çoğunlukla siber casusluk hedefli olsa da zaman zaman hasar verici ve kritik altyapıları hedef alan saldırılar şeklinde de oldu. Milyar dolarlarlık siber güvenlik ekosistemine sahip olan İsrail bu saldırıların çoğunda çuvallamıştı. Ulusal siber savunma konusunda eksikleri var çünkü.” dedi.

Cahmutoğlu, İsrail’in, siber saldırılar anlamında geçmişe göre günümüzde kısmen daha iyi olduğunu söyleyerek, sözlerini  şu şekilde sürdürdü, “Son yaşanan siber operasyonlarda da veri ihlalleri haricinde ciddi bir zarara uğramadılar. Bu konuda önemli yatırımları var. Saldırılara kolaylıkla karşılık verebiliyorlar. DDoS dediğimiz saldırılar çok yoğun olduğunda bazı sistemleri durma noktasına geliyor. Ama sınırlı etkisi oluyor tabi. Ayrıca teknik istihbarat birimlerinin, siber saldırı konusunda gelişmiş teknolojileri de bu durumu etkiliyor.”

BİBİ ZARARLI YAZILIMIN ETKİSİ

Hamas'ın, İsrail'e karşı kullandığı BİBİ adlı zararlı yazılımın etkileri ise dikkatlerden kaçmıyor. 

Cahmutoğlu, BİBİ adlı zararlı yazılımın, İsrailli şirketleri ve kurumların sistemlerini hedef alan ve zarar veren bir siber saldırı aracı olduğunu söyleyerek, “İsrail kamu kurumlarının ve güvenlik birimlerinin esas hedef olduğu iddia ediliyor. Siber casusluk ya da ransomware tarzı bir operasyon yok burada. Doğrudan hedef sistemdeki dosyaları bozan, kullanılamaz duruma getiren bir zararlı yazılım olduğu biliniyor.” ifadelerine yer verdi.

BİBİ adlı zararlı yazılımın Hamas taraftarı gruplar tarafından üretildiğinin söylendiğini aktaran Cahmutoğlu, sözlerine şu satırları ekledi, “İran menşeli siber casusluk gruplarının etkisi burada nedir bilinmez. Ancak Hamas tek başına bu gibi araçları geliştirebilecek kapasitede değil. Destek almadan yapabilmesi çok zor. Altyapıları ve imkanları belli çünkü. BiBi zararlı yazılımı spesifik bir araç. Bu gibi zarar verici araçları daha çok Rusya yapıyor. Bunun örneklerini gördük.”

HAMAS’IN SİBER ALANDAKİ EĞİTİMLERİ

Cahmutoğlu, Hamas’ın siber güvenlik alanındaki eğitim ve çalışmalarının net olarak bilinmediğini söyleyerek sözlerini şu şekilde sonlandırdı, “Bir programları ve sistematik faaliyetleri yok. Hacktivist faaliyetlerin, daha yoğun olduğunu biliyoruz. Bunlar da çoğunlukla İsrail veya Filistin dışından oluyor. Teknik olarak kapasiteleri nedir, tam olarak belli değil. Zaten bu gibi grupların, altyapıları ve imkanları genelde benzerdir. Dolayısıyla gelişmiş bir sistem ve altyapıdan söz edilemez. Hamas’ın, İsrail’e ait bilgilere sızma yönünde faaliyetler ise Telegram gruplarında sürekli paylaşılıyor ama doğruluk payı net değil!”