Dünya

Pentagon: Gazze’de insani koşullarda ilerleme var, ancak daha fazlası gerekli!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Gazze’deki insani yardımların artırılması için verilen 30 günlük sürenin dolmasıyla ilgili bir değerlendirmede bulunarak "bir miktar ilerleme" kaydedildiğini, ancak "daha fazlasının yapılması gerektiğini" belirtti. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında bu konuda gelen soruları yanıtladı.

Abone Ol

Pentagon Sözcüsü Ryder, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’in 13 Ekim’de İsrailli yetkililere gönderdiği mektupta, Gazze’ye insani yardım erişiminin artırılması çağrısında bulunulduğunu hatırlattı. Ryder, "ABD hükümeti açısından İsrail'in, o mektupta belirtilen önlemlerden bazılarını ele almak için adımlar attığına inanıyoruz." dedi. Ancak, ilerlemenin yeterli olmadığını ifade eden Ryder, "Daha fazlasının yapılması gerektiğine inanıyoruz." ifadesini kullandı.

 ABD, İsrail üzerindeki baskısını sürdürecek

ABD hükümetinin Gazze’ye daha fazla insani yardımın ulaşması için İsrail’e yönelik baskısını sürdüreceğini vurgulayan Ryder, "Eğer o mektup gönderilmemiş ve o görüşmeler yapılmamış olsaydı şu anda gördüğümüz ilerlemeyi göremeyecektik." şeklinde konuştu.

 BM: İnsani yardımlar yetersiz, ekimde yardım seviyesi düşük kaldı

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric de Gazze’deki insani durumun kritik seviyede olduğuna dikkat çekti. Dujarric, "Gazze'ye giren insani yardım, ihtiyaçları karşılamanın yakınından bile geçmiyor." ifadelerini kullandı. Ekim ayının, bu yıl insani yardımın en az ulaştığı ikinci ay olduğunu belirten BM sözcüsü, Dünya Gıda Programı’nın Gazze’de yardıma ihtiyaç duyan insanların yalnızca yarısına erişim sağlayabildiğini ve İsrail’in yardımları engellemeye devam ettiğini söyledi.

ABD’nin İsrail hükümetine yaptığı çağrılar ve BM’nin uyarıları, Gazze’deki insani krizin çözümü için uluslararası toplumu harekete geçirmeye yönelik bir çaba olarak değerlendiriliyor. Ancak mevcut durum, bölgedeki insani yardım ihtiyacının karşılanmasında hala yetersiz kalındığını gösteriyor.