Dünya

Papa, tacize karışan din adamlarının yargılanmasını talep etti

Papa Francis, Belçika'daki ziyareti sırasında cinsel istismar suçu işleyen rahiplerin yargılanması gerektiğini ve bu suçların üstünün örtülmemesi gerektiğini belirtti.

Abone Ol

Papa Francis, Belçika'ya yaptığı zor bir ziyaretin sonunda, cinsel istismar suçu işleyen din adamlarının yargılanmasını ve bu suçları örtbas eden piskoposların da buna son vermesini istedi. Pazar günü, Brüksel'deki Kral Baudouin Stadyumu'nda yaklaşık 39 bin kişiye hitap eden Papa, "Kötülük gizlenmemelidir. Kötülük, gün yüzüne çıkarılmalıdır" dedi.

Vaazında, hata yapanlara karşı merhamet ve acı çekenlere karşı şefkatin önemine de değinen Papa Francis, kalabalığın yoğun ilgisine rağmen ziyaretin, ülkede ve dünyada Katolik Kilisesi içindeki çocuk cinsel istismarının mirasıyla gölgelenmiş olduğunu belirtti.

Ziyaretin ana amacı, Vatikan'ın Belçika'daki akademik merkezi olarak uzun süre hizmet veren Leuven Katolik Üniversitesi'nin 600. yılını kutlamaktı. Ancak, Papa Francis, Belçika Başbakanı Alexander de Croo, Belçika Kralı ve istismar mağdurları tarafından, yaşanan acılara karşı tazminat sağlanması yönünde çağrılara da maruz kaldı.

Sessizce emekli olmasına izin verilmişti!

Belçika'da, Katolik Kilisesi içindeki istismar ve örtbas mirası, özellikle Bruges piskoposu Roger Vangheluwe'nin durumu gibi olaylarla anılıyor. Vangheluwe, yeğenini 13 yıl boyunca cinsel istismara uğrattığını kabul etmesine rağmen, 2010 yılında sessizce emekli olmasına izin verilmişti. Papa Francis ise bu yıl Vangheluwe'yi görevden alarak bu uzun süredir çözülmeyen meseleye nihayet müdahale etti.

Papa Francis'in veya beraberindekilerin Belçika'daki entelektüel çevrelerden gelen cinsiyet reformu taleplerini ve keskin kamuoyu tepkilerini bekleyip beklemediği ise belirsizliğini koruyor. Papa, kadınların rahip olarak atanmasına karşı olduğunu belirtmiş ve kadınların diyakoz olarak görev yapmasına izin verilmesi taleplerine de şu ana kadar direnç göstermişti.

Kadınların rolü konusundaki bu meseleyi, Vatikan'ın yakında düzenleyeceği üç haftalık sinodda tartışma dışı bırakmış durumda, çünkü bu kadar kısa bir sürede ele alınamayacak kadar karmaşık olduğunu düşünüyor.