Pandemi döneminde Türkiye’de dini hayat

Abone Ol

Türkiye’de dini hayat toplumsal hayatın vazgeçilmezidir. Dini kurumlar insanların gündelik hayatlarının bir parçası olmaya devam ediyorlar.

Pandemi süreciyle birlikte dini yaşamda farklılar olmaya başladı. Bu etki insanların dünyaya bakış açısında ve yaşam biçiminde pek çok değişimin gerçekleştiği bir olgu olmuştur.

Dinin her konuda bir liman olduğu gerçeği bir kez daha bu süreçle beraber ispatlanmışken, din görevini ifa eden Diyanet çalışanları bu süreçte, sağlık çalışanlarından sonra en çok yorulan kesimlerden olmuşlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımızda konu ile ilgili teşekkür ederken din görevlilerini ve Diyaneti unutmayarak alicenaplık örneği sergilemiştir.

Geçtiğimiz cuma günü Diyanet-Sen bu konu ile ilgili çok önemli bir çalışmayı kamuoyuna sundu. İhsan Çapçıoğlu ve Emine Kaya imzasıyla “Pandemi Sürecinde Türkiye’de Dini Hayat” Raporu Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir tarafından açıklandı.

Peki, bu rapor neden bu kadar önemliydi?

Güldemir, Covid-19 Pandemi sürecinin ülkemizde 11 Mart 2020’de görülmeye başlandığını hatırlatarak “Pandeminin, kısa sürede dünya genelinde trajik sonuçlara yol açması, onu yalnızca sağlık alanını ilgilendiren bir olay olmaktan çıkarmış, yaşamın diğer alanlarını da etkileyerek zorunlu değişimlere aracılık eden bir gerçekliğe ve toplumsal bir olguya dönüştürmüştür. Bu çerçevede, dini hayat alanının da, özellikle din hizmetleri eksenli olarak yeniden değerlendirilmesi ihtiyacı doğmuştur.”

İşte bu araştırma, böylesi bir ihtiyacın neticesinde ortaya çıkmıştır, diyerek konunu önemini ortaya koyuyordu.

Aslında konunun gençliğin bakış açısı üzerinden de özel olarak incelenmesi de gerekiyor. Bu konu da önümüzdeki süreçte çalışılır diye umuyorum.

Peki, araştırma sonucunda neler bulunmuştu, başlıklar halinde buraya alalım;

Yaşam Biçimi Değişti Akıllı Telefonlar Fiziki Mesafenin Yerini Doldurdu, Maneviyata Yönelimi Engelledi Manevi Destek Talebi Arttı Din Her Koşulda Güvenli Bir Liman Din ile Bilim İşbirliği İçinde Olmalıdır Ahlaki Problemler Pandemi Sürecinde Stok ve Fırsatçılığı Körükledi Yaşlılar Dışlanmışlık ve Gözden Çıkarılmışlık Hissine Kapıldı Vaazlara Katılımın Profilinde ve Niteliğinde Olumlu Değişim yaşanırken Camilere Özlemin Arttığı da bulunan sonuçlar içinde.

Din görevlileri, din-bilim çatışmasının Pandemi sonrası dönemde yeni bir süreç başlatabileceği ihtimali üzerinde de durmuşlar. Araştırma grubunda bilimin insanlık için yegâne kurtuluşu sağladığı düşüncesinde olan katılımcılar olduğu gibi, tam aksine dinlere daha çok başvurulacağını, tıbbın salgın karşısında çaresiz kalışı nedeniyle sağlık konusunda dini uygulamaların geçerliliğini her dönemde koruyacağını vurgulayanlar da olmuş.

Yani her cümlesi çok dikkatli okunması gereken, çok üst düzey bir rapor olmuş. Diyanet-Sen’i tebrik ediyorum. Darısı toplumla hemhal olduğunu iddia eden diğer kurum ve kuruluşların başına diyelim. Toplumsal sorumluluk böylesi zamanlarda böylesi çalışmalar yapıp toplum için çalışmayı zorunlu kılıyor. Acılar anlaşılınca paylaşılır, paylaşılınca da azalır. Teşekkürler Diyanet-Sen diyelim.

Raporu okumak isteyenler Diyanet-Sen’in internet sayfasından indirip okuyabilir…

Vesselam…