Gündem

"Özel okulda bin liralık kitaba, 30 bin lira istiyorlar" iddiası mahkemelik oldu

Adana'da bir avukat, piyasa değeri bin TL olan kitaplar için özel okulda kendilerinden 30 bin TL kitap para istendiği iddiasını mahkemeye taşıdı. Kitapları basan yayınevinin avukata 'bireysel satışımız yok' dediği ileri sürüldü.

Abone Ol

Adana'da bir avukat, özel bir okul tarafından kendisinden 30 bin TL kitap ücreti talep edildiği iddiasıyla mahkemeye başvurdu. Avukat Nazan Akça Subaşı, özel okula kaydettirdiği 10 yaşındaki kızı Dilda Ece için, ders kitapları almak üzere yönlendirildiği özel bir kitapçıdan yüksek bir fatura ile karşılaştı. Kitapları basan yayınevinin, "Bireysel satışımız yok" yanıtını aldığını söyleyen Subaşı, kitapların gerçekte piyasa değeri olan yaklaşık 1.000 TL olduğunu fark edince yargı yoluna başvurdu.

İddianame Kabul Edildi

Subaşı'nın şikayeti üzerine Adana 6. Asliye Ceza Mahkemesi, okul müdürü E.G. hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Ayrıca, velilere baskı yaparak kitap almaya zorlandıkları şikayetleri de gündeme geldi.

Eğitimde Kitap Baskısı

Avukat Subaşı, “Okul dışından aldığınızda maksimum bin lira tutacak kitaplar için, bazı okulların 30 bin lira, hatta 100 bin lira talep ettiğini” belirtti. Subaşı, velilerin bilinçlenmesini isteyerek, devletin çocuklara gerekli kitapları ücretsiz olarak verdiğini hatırlattı.

“Özel okullar, Adana'da tek bir kırtasiye ile anlaşarak, kitapları bu noktadan satılmaya zorluyorlar. Dolayısıyla velileri bu kitabı almaya mecbur kılıyorlar,” dedi.

Velilere Yönlendirme

Subaşı, aynı zamanda kendisinin yüzde 15 indirimli kitap satışları için dahi arandığını ifade etti. Anlaşmalı kırtasiye tarafından arandığını ve kişisel bilgilerini paylaştıklarını söyleyen Subaşı, bunun rekabet yasalarına aykırı olduğunu vurguladı. “Bin liralık kitabı 30 bin liraya satmak ve öğretmenlerin sınıfa alınmayacağını söylemek tehdit ve dolandırıcılıktır,” şeklinde konuştu.

Subaşı, bu durumdaki velilere, para ödeyip kitap alanların kendi illerindeki il hakem heyetlerine başvurmalarını önerdi.

Çeteleşme İddiaları

Nazan Akça Subaşı, geçen yıl da benzer bir sorun yaşayıp mahkemeye başvurduğunu hatırlatarak, Kaymakamlık tarafından özel okul hakkında soruşturma izni verildiğini belirtti. “Bu sene de haksız uygulamalar devam ediyor,” diyen Subaşı, “Açılmış dava olmasına rağmen haksız uygulamayı devam ettiriyorlar. Aslında kar öyle büyük bir kar ki, öyle bir çeteleşme var ki, bir kişiyi feda edip bu işi yapmaya devam ediyorlar” diye konuştu.