Güncel

Özel Okul Ücret İadesi Alınabilir Mi?

Abone Ol

Taleplerin bildirilmesi için iade almak istedikleri ücret tutarını, bağlı oldukları il ya da ilçelerinde bulunan il tüketici hakem heyetlerine yazılı olarak bir dilekçe ile vermeleri gerekir. Bu işlem öncelikle e- devlet içerisinde yer alan şahsi sözleşmeler ya da dekontlarla yapılmalıdır. Buradan alınan belgeler heyet tarafından değerlendirilerek onay süreci başlatılır.

Pandemiyle birlikte yapılan eğitimin yüz yüze olarak yapılmaması özel okullardan ücret iadesinin yapılmasını gerektirmiştir. Bu kapsamda taleplerini dile getiren veliler için bir karar alınmıştır. Bu karara göre okulların kapatılması ile birlikte, kapalı gün sayısı kadar ücretin taraflara iletilmesi gerektiği sonucuna varıldı. Eğitim dönemine ait verilemeyen ders sayısı konusu ise bir sonraki yıllar içerisinde telafi edilmek şartıyla kapatıldı.

Özel Okul Ücretlerinin İadesi İçin Hukuksal Süreç Kapsamı Nasıldır?

Özel okul ücreti iadesinin alınabilmesi için yapılan yasal düzenlemeler, öncelikle mevzuatta yer alan kanunlar hükmünce belirlenir. Bu kapsamda konu ile ilişkili olarak tüm düzenlemelerin hem doğrudan hem de dolaylı şekillerde etkilediği olaylar incelemeye alınır. Bu mevzuatta yer alan yasalar ‘’Borçların İfası’’ şeklinde belirtilen kısımdaki sözleşmeler kapsamında ele alınır. Bu şekilde tüm haklar geniş bir perspektifte teyit edilerek, ilgili karar verilir.

Aynı mevzuatta yer alan kanunlar gereğince borçların ve bu borç kapsamında yer alan ilişkilerin sona erdirilmesi şeklinde konu başlığı özel okul ücretinin iadesi için gerekli tüm durumları kapsayan alanı oluşturur. Bu alan kapsamında değerlendirilmeler yapılarak bu ücretin tamamının ya da bir kısmının kişilere iade edilmesi hüküm ile kayıt altına alınır. Sözleşmeler içerisinde yer alan borçlardan kısmen olarak bu alan içerisinde incelenir. Sebepsiz olarak borçlanma nedeni kişilerin hak olarak tanınacağı için, borç sona erdirilir.

Özel Okul Ücretleri İçin Yasal Düzenlemeler Nelerdir?

Özel okullar kapsamında yapılabilen ücret iadeleri için belirli yasal düzenlemeler vardır. Bu yasal düzenlemeler mevzuatta yer alan “Borçların İfası” şeklinde gösterilen bölümde ayrıntılı olarak yer alır. Bu bölümde yer alan ve konuya ilişkin düzenlemeleri getiren 97.maddeye göre kişilerin maduriyeti ele alınır ve doğrudan meselenin çözümü için yasal düzenlemeler kapsamında inceleme yapılır.

Tüm bu konuya ilişkin yasal düzenleme meselesi ile ilgili olarak ifade edilen tanımlamalar ise Borçlar Kanunu’nun ifa hakkını düzenleyen yasalara uygun olarak şu şekilde sıralanır:

  • 1) Sözleşme içerisinde yer alan her türlü haktan doğan eğitim gibi faaliyetlerin tüm unsurlarının a olarak kişilere verilmesi,
  • 2) Müfredat içerisinde yer alan tüm konuların eksiksiz olarak kişilere eğitim konusu dahilinde verilerek, sosyal veya kültürel alanlarda da kişilerin gelişiminin sağlanması şeklinde tüm haklar koruma altına alınmıştır.

Özel Okul Ücretleri İçin Kavramsal Çerçeve Nasıl Şekillenir?

Özel okul ücretlerinin ayarlanmasında etkili olan kavramsal çerçeve, öğretim kurumlarının uyguladığı yönetmenliğin 56. Maddesi uyarınca gerçekleştirilir. Bu kapsam da ücret iadeleri ile ilgili olarak başta okullar tarafından belirlenen kontenjanlar incelenir. Oluşan durumun çerçevesinde iade edilecek kadar miktar öncelikle sözleşemeye göre ayarlanır. Bu sözleşme içerisinde belirtilen ücretin toplam pay tutarından miktarının %90’ı konu kapsamı içerisinde değerlendirilir.

Yıl içerisinde değerlendirilen eğitim dönemi için, herhangi bir ayrılma durumu söz konusu olur ise kişilerin bu okul için ödemiş oldukları tutarın; kalan dönemindeki gün sayısını kapsayacak şekilde geri iadesi gerçekleştirilir. Bu ücrete tekabül eden toplam fiyat özel okul ücret iadesi olarak hukuki anlamda kişilerin hakları olarak tahsil edilir.