Eğitim

Özel okul fiyatları milyonları aştı: Milli Eğitim uyardı, veliler tepki gösterdi

Yeni yıl, enflasyon ve asgari ücret zammı derken kaçınılmaz son özel okul fiyatları oldu.  Yönetmelikteki tavan zam oranı yüzde 57 olmasına rağmen, birçok özel eğitim kurumu bu oranın üzerine çıktı. Fahiş oranlar eğitimcilerle ile yöneticileri karşı karşıya getirdi.

Abone Ol

Özel okulların, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için velilerden talep ettiği ücretler milyonları aşmış durumda.

Önümüzdeki yıl için tavan zam oranı yönetmeliğe göre yüzde 57 olarak belirlense de, birçok özel eğitim kurumunun bu oranın üzerine çıkması tartışmaları alevlendirdi.

Özel okul ücretlerine yapılması öngörülen zam sınırı yüzde 57 olmasına rağmen kimi özel okullar yüzde 60 hatta yüzde 100 zam yaptı. İstanbul'da özel okul fiyatları 500 ile 750 bin TL arasında değişmesi yıl sonuna gelindiğinde  ise fiyatlar milyonları aştı.

Gerekçe olarak artan maliyetler ve iş yükü gösterilse de bu kadar da zam yapılmaz deyip çocuğunu özel okuldan alıp devlet okuluna veren veliler oldu.

“Özel Okullar Derneği açıklama yaptı”

Türkiye Özel Okullar Derneği, artan maliyetler ve iş yükü nedeniyle bu zamların yapıldığını savunuyor. Ancak veliler, bu zamların fahiş olduğunu ve ailelerin bütçelerini zorladığını söylüyor.

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin yaptığı analizde, 2024-2025 yılı tahmini ücret artışıyla ilgili ise şu ifadelere yer verildi:

"2024 yılı için açıklanan asgari ücret artış oranı, memur zam oranı dikkate alınarak; maliyet sepetindeki diğer maliyet kalemleri 2023 yılında ki gibi gerçekleşeceği düşünülerek 2024 yılı tahmini yapılmıştır. 2018 yılından itibaren maliyet artış ve ücret artış oranı arasındaki pozitif ve negatif değişim dikkate alınarak hesaplandığında 2024-2025 eğitim öğretim yılında ücret artış oranı en az %105,6 olarak öngörülmüştür. Son 6 yıllık artış oranları arasındaki farkın sıfır olması için %115.4 oranında artış yapılmalı, son 3 yıllık artış oranları arasındaki farkın sıfır olması için %150.9 artış yapılmalıdır."

“Kendilerini uyarıyoruz”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ara sınıf ücretlerinin belirlenmesinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın yetki sahibi olduğunu belirterek, fahiş fiyat artışlarına karşı uyarıda bulundu.

Özel okullarla görüştüğünü de sözlerine ekleyen Bakan Tekin, "Kendilerini uyarıyoruz. Yeni başlayanlar için yönetmeliğimizde bir bağlayacılık yok. Dün yine Maliye Bakanımız görüştü, biz de kendileriniyle görüştük. Bu konuda fikir alışverişimiz devam edecek."

“Sosyal medya ikiye bölündü”

Özel okul fiyatlarındaki artış, sosyal medyayı da ikiye böldü. Bazı kullanıcılar, çocuklarının iyi bir eğitim alması için bu ücretleri ödemek zorunda olduklarını savunurken, bazıları da devlet okullarının da yeterli eğitimi verdiğini dile getirdi.