Kültür Sanat

Osmanlı'ya ait gemi kazısında çok önemli keşif! Yeniçeri silahları ortaya çıkarıldı

Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında yapılan Kızlan Osmanlı Batığı kazı çalışmalarında, yeniçerilere ait silahlar ve diğer önemli tarihi eserler gün yüzüne çıkarıldı.

Abone Ol

Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında süren Kızlan Osmanlı Batığı kazı çalışmaları, Osmanlı tarihine ışık tutacak önemli buluntularla zenginleşti. Kazılar sırasında, geminin kimliğini ve battığı dönemi aydınlatan bulgular elde edildi.

Çarpıcı Buluntular

Çalışmalar sonucunda, yeniçerilere ait 14 tüfek, yaklaşık 2.500 kurşun misket ve patlamış top gülleleri bulundu. Bu buluntular, geminin bir çatışmaya girdiğini gösteriyor. Ayrıca, Çin'in İslam pazarları için ürettiği düşünülen mavi boyalı porselen kase setleri, geminin özel bir görev veya diplomatik bir misyon taşıdığına işaret ediyor. Porselenlerin paketlenmiş halde bulunması, hediyelik eşya olarak gemide taşındığını düşündürüyor.

Kazı alanında, gemi personeline ve askerlere ait olduğu tahmin edilen pipolar, şimşir taraklar, bakır kaplar, seramik testiler ve küpler de ortaya çıkarıldı. Özellikle Tunus'un Djerba bölgesi üretimi seramiklerin varlığı, geminin çıkış noktasının Kuzey Afrika olabileceğine işaret ediyor.

Tarihi Önemi

Kızlan Batığı, Türkiye karasularında ilk defa yeniçeri askerlerinin yer aldığı bir Osmanlı gemisine ait kalıntıların keşfedildiği kazı olarak tarihe geçti. Geminin sancak bordasından ahşap parçalar çıkarılırken, yapım tekniğine dair önemli bilgilere de ulaşıldı. Tüm bulgular, geminin 17. yüzyılın ikinci yarısında, bir mücadele sonrasında battığını gösteriyor.

Mavi Miras Projesi kapsamında yürütülen kazı çalışmaları, Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Merkezi (SUDEMER) tarafından yürütülüyor ve 2025 yılında tamamlanması planlanıyor. Bu kazı, Osmanlı tarihine dair pek çok bilinmeyenin gün yüzüne çıkmasını sağlayacak.